01 / Серпень, 2024

Меморандум про співпрацю, започатковану за  сприяння Асоціації міст України, підписали 26 липня 2024 року  мер муніципалітету Гулбене Андіс Каунітіс та Коропський селищний голова Володимир Куніцин.

В церемонії підписання Меморандуму також взяли участь:

Анатолій Куцевол, Посол України в Латвійській Республіці,

Мудіте Юхна, Генеральна секретарка Латвійської асоціації місцевих та регіональних влад (LALRG).

«Латвія має багато реалізованих інфраструктурних проєктів, нам є що запозичити у колег в соціальній сфері, освітній галузі, спортивному напрямку. Під час візиту ми також ознайомились з роботою місцевих підприємств, бізнесу. Ще важливі для нас напрямки – розвиток туризму, захист екології. Ми візьмемо латвійський досвід і будемо використовувати у себе кращі практики.

Вдячні Асоціації міст України за сприяння у становленні партнерства і, сподіваємось, надалі міжнародна співпраця буде тільки розширюватись», – зазначив Володимир Куніцин.

Мудіте Юхна високо оцінила співпрацю між двома громадами: «Сфери співпраці, які вже обрали два муніципалітети, починаючи від енергоефективності та закінчуючи співробітництвом у сфері культури, є вирішальними для просування України, в тому числі Коропської селищної ради, у напрямку інтеграції до Європейського Союзу», – зазначила Мудіте Юхна.

Підписаний в Латвії Меморандум має закріпити стратегічну співпрацю між громадами, засновану на європейських цінностях, завдяки реалізації спільних проєктів та програм розвитку у різних сферах – енергоефективності, що особливо важливо в умовах війни, культурі, спорті, освіті, бізнесі, економіці та наданні послуг місцевого самоврядування.

Партнерські відносини двох муніципалітетів є системними:

28 березня 2023 року відбулась перша двостороння онлайн-зустріч між представниками Коропської селищної громади та муніципалітетом Гулбене;

8-12 травня 2023 року делегація трьох українських громад, серед яких була Коропська селищна територіальна громада, відвідала латвійські муніципалітети-партнери з навчальним візитом;

03 травня 2024 року відбулась чергова двостороння онлайн-зустріч між представниками Коропської селищної громади та муніципалітету Гулбене (Латвія).

Співпраця двох муніципалітетів розпочалася більше року тому в межах міжнародної ініціативи «Мости довіри», яка реалізується за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» (U-LEAD). Серед партнерів – Рада європейських муніципалітетів і регіонів (CEMR), Латвійська асоціація місцевих і регіональних урядів (LALRG), Асоціація міст України.

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)