24 / Травень, 2019
Кабінет Міністрів України на засіданні 22 травня прийняв нормативно-правові акти, які мають вплив на місцеве самоврядування у сфері соціального захисту населення:
 
1. Постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 18 лютого 2016 р. № 136» (постанова КМУ)
Затверджено Порядок здійснення верифікації та моніторингу пенсій, допомог, пільг, субсидій, інших соціальних виплат.
Коментар експерта: 11 жовтня 2018 року Конституційний Суд України визнав неконституційним надання Міністерству фінансів України права отримувати інформацію, що містить персональні дані (рішення КСУ). Таким чином, Суд заборонив Мінфіну здійснювати верифікацію. З метою відновлення діяльності Мінфіну 22 листопада Парламент вніс зміни до Бюджетного кодексу України (Закон № 2621), якими розблокував верифікацію соціальних виплат. Щоб запобігти повторному визнанні верифікації неконституційною, 3 квітня Уряд постановою № 405 затвердив Порядок обробки та захисту персональних даних під час здійснення повноважень з контролю за дотриманням бюджетного законодавства в частині верифікації та моніторингу пенсій, допомог, пільг, субсидій, інших соціальних виплат. І вже після цього, 22 травня Кабмін затвердив нову редакцію Порядку здійснення верифікації та моніторингу соціальних виплат, яка суттєво відрізняється від попередньої редакції
 
2. Постанова КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» (порівняльна таблиця)
Приведено у відповідність до Закону України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» постанов КМУ щодо захисту прав дітей.
Коментар експерта: технічні зміни приведення підзаконних актів у відповідність до законів України
 
3. Постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 17 липня 1992 р. № 393» (порівняльна таблиця)
Порядок обчислення вислуги років, призначення та виплати пенсій і грошової допомоги особам офіцерського складу, прапорщикам, мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, поліцейським та членам їхніх сімей, затверджений постановою КМУ від 17.07.1992 № 393, приведено у відповідність до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».
Коментар експерта: постановою приведено термінологію щодо видів служби та періодів, які зараховуються до вислуги років для призначення пенсії особам офіцерського складу, прапорщикам, мічманам, військовослужбовцям надстрокової офіцерського складу, прапорщикам, мічманам, військовослужбовцям надсгрокової служби та військової служби за контрактом, особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, поліцейським та членам їхніх сімей, до норм законодавства, а також поширено дію Порядку на співробітників новоствореної структури - Служби судової охорони.
 
4. Постанова КМУ «Про затвердження Порядку виплати середнього заробітку особам, уповноваженим на виконання функцій держави, які зникли безвісти у зв’язку з виконанням службових обов’язків під час збройного конфлікту, воєнних дій, заворушень всередині держави, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру» (Порядок)
Затверджено Порядок виплати середнього заробітку особам, уповноваженим на виконання функцій держави, які зникли безвісти у зв’язку з виконанням службових обов’язків під час збройного конфлікту, воєнних дій, заворушень всередині держави, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру
Коментар експерта: Порядок розроблений Урядом на виконання Закону України «Про правовий статус осіб, зниклих безвісти»
 
5. Постанова КМУ «Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 29 вересня 2010 р. № 875» (порівняльна таблиця)
Установлено надбавку за особливі умови роботи в граничному розмірі 50 відсотків посадового окладу (з підвищеннями), але не менше 15 відсотків професіоналам, фахівцям з вищою медичною освітою за ступенем магістра, бакалавра, молодшого бакалавра (лікарям, фахівцям з базовою та неповною вищою медичною освітою) і молодшим медичним сестрам з догляду за хворими, які працюють в інтернатних установах системи соціального захисту населення і безпосередньо обслуговують осіб із значно зниженою рухомою активністю та ліжкових хворих.
Коментар експерта: встановлення надбавки окремим працівникам інтернатних установ системи соціального захисту населення регулюється постановою КМУ від 29.09.2010 № 875. На сьогодні в чинній редакції 875 постанови передбачено встановлення надбавки за особливі умови роботи в розмірі 50 % для працівників, які безпосередньо обслуговують осіб із IV-V групою рухової активності. Прийнятими змінами надано право збільшити надбавку до 50%, але не менше 15%. Також передбачено, що конкретні розміри надбавок затверджуються керівником установи за погодженням із профспілками, або уповноваженими представниками працівників.
 
6. Розпорядження КМУ «Деякі питання створення системи надання послуги раннього втручання для забезпечення розвитку дитини, збереження її здоров’я та життя» (розпорядження КМУ)
Затверджено План заходів з реалізації у 2019–2021 роках пілотного проекту «Створення системи надання послуги раннього втручання для забезпечення розвитку дитини, збереження її здоров’я та життя»
 
Постанови КМУ офіційно ще не опубліковані, тобто вони не набрали чинності. Остаточна їх редакція може відрізнятись.

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)