22 / Квітень, 2020
22 квітня Кабінет Міністрів України прийняв ряд нормативно-правових актів, які мають вплив на місцеве самоврядування у сфері соціального захисту населення.
 
1. Постанова «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 24 грудня 2019 р. № 1101 і від 1 квітня 2020 р. № 251» (порівняльна таблиця)
Постановою:
  • врегульовано порядок використання коштів, спрямованих на виплату одноразової грошової допомоги (1000 грн) деяким категоріям громадян у зв’язку з поширенням коронавірусу;
  • встановлено, що така допомога виплачується у квітні 2020 року;
  • встановлено, що така допомога не враховується при розрахунку доходу під час призначення субсидій, здійснення відрахувань з пенсії, допомог чи інших доходів.
Коментар експерта: постанова надає можливість виплатити одноразову допомогу в сумі 1000 грн відповідно до постанови від 01.04.2020 № 251:
  • одержувачам пенсій, розмір яких з урахуванням доплат не перевищує 5 000 грн станом на 01.04.2020;
  • одержувачам державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю (крім осіб з інвалідністю з їх числа, які одночасно з допомогою отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника або державну соціальну допомогу дитині померлого годувальника);
  • одержувачам державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю;
  • одержувачам тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату.
 
2. Постанова «Деякі питання соціальної підтримки сімей з дітьми» (постанова, порівняльна таблиця)
Постановою:
  • затверджено Порядок виплати допомоги на дітей ФОПам, які обрали спрощену систему оподаткування і належать до 1 і 2 групи платників єдиного податку;
  • термін простроченої заборгованості з оплати ЖКП, за наявності якої не призначається субсидія, збільшено до 3 місяців;
  • встановлено, при призначені допомоги малозабезпеченим сім’ям для осіб, які стали безробітними під час карантину, до сукупного доходу не враховується заробітна плата.
Коментар експерта: Допомога ФОПам встановлюється на рівні прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку (1779 грн до 6 років та 2218 грн для дітей до 18 років). Допомога призначається на час карантину і місяць після його закінчення. Проте, допомога не призначається, якщо особа отримує виплату на «Муніципальну няню». Щодо надання права більше часу не платити за послуги ЖКП субсидіантам, то на думку АМУ це не досить обґрунтований крок, оскільки заборгованість громадян напряму залежить від якості надання послуг, а субсидія надається саме на сплату ЖКП.
 
Постанови Кабміну офіційно ще не опубліковані, тобто вони не набрали чинності. Їх остаточна редакція може відрізнятись.
Аналітичний центр АМУ
 

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)