12 / Червень, 2019
Кабінет Міністрів України на засіданні 12 червня прийняв нормативно-правові акти, які мають вплив на місцеве самоврядування у сфері соціального захисту населення:
 
1. Постанова КМУ «Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для придбання спеціально обладнаних автомобілів для перевезення осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, які мають порушення опорно-рухового апарату» (порівняльна таблиця)
Внесено зміни до постанови № 189. Надано право містам з населенням до 50 тис. осіб та державними центрами комплексної реабілітації отримувати від Уряду спеціально обладнані автомобілі для перевезення осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю.
Коментар експерта: державне забезпечення спеціальними автомобілями є важливим кроком для розвитку соціальної інфраструктури територіальних громад. Раніше такі авто могли отримати виключно міста районного значення та об’єднані територіальні громади (окрім ОТГ, які утворились з центром в місті обласного значення). Проте, зміни будуть актуальними лише наступного року, оскільки органи місцевого самоврядування щороку до 1 квітня подають Міністерству пакет документів для розгляду. Територіальні громади отримують автомобілі на конкурсній основі під час засідання робочої групи Мінсоцполітики.
 
2. Розпорядження КМУ «Про затвердження розподілу деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству соціальної політики на 2019 рік» (розподіл)
Розподілено субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення житлом:
- учасники бойових дій на Донбасі з числа ВПО, які визнані особами з інвалідністю внаслідок війни ІІІ групи (25 млн грн на 24 квартири); забезпечення здійснюється відповідно до постанови КМУ № 280.
- учасники бойових дій на території інших держав, які отримали інвалідність І або ІІ групи, або сім’ї загиблих таких учасників бойових дій (200 млн грн на 165 квартир); забезпечення здійснюється відповідно до постанови КМУ № 214.
Коментар експерта: держава продовжує забезпечувати ветеранів війни житлом. Проте, за даними регіональних органів соцзахисту станом на 01.03.2019:
-  1 736 сімей УБД з числа ВПО звернулись за отриманням грошової компенсації для забезпечення житлом (необхідна сума – 1 903 млн грн.);
- 399 сімей УБД на території інших держав звернулись за отриманням грошової компенсації для забезпечення житлом (необхідна сума – 459 млн грн.).
Тобто, за чинного фінансування наявну потребу сімей в забезпеченні житлом задовольнять для ВПО – через 7 років, а воїнів-інтернаціоналістів – через 2 роки.
 
3. Розпорядження КМУ «Про розподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству соціальної політики на 2019 рік» (розподіл)
Розподілено субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення житлом:
- учасників бойових дій на Донбасі, які отримали інвалідність І або ІІ групи, або сім’ї загиблих таких учасників бойових дій (305 млн грн на 279 квартир); забезпечення здійснюється відповідно до постанови КМУ № 719;
- учасників Революції Гідності, які отримали інвалідність І або ІІ групи та сімей загиблих учасників Революції Гідності (24 млн грн на 24 квартири); забезпечення здійснюється відповідно до постанови КМУ № 206.
Коментар експерта: За даними регіональних органів соцзахисту станом на 01.04.2019:
- 586 сімей УБД з числа АТО звернулись за отриманням грошової компенсації для забезпечення житлом (необхідна сума – 640 млн грн);
- 24 сім’ї учасників Революції Гідності звернулись за отриманням грошової компенсації для забезпечення житлом (необхідна сума – 24 млн грн);
Тобто, за чинного фінансування наявну потребу сімей в забезпеченні житлом задовольнять для УБД з числа АТО – фактично за рік, а учасників Революції Гідності – вже до кінця цього року.
 
4. Розпорядження КМУ «Про затвердження розподілу у 2019 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проведення робіт, повʼязаних зі створенням і забезпеченням функціонування центрів надання адміністративних послуг, у тому числі послуг соціального характеру, в форматі «Прозорий офіс» (розподіл)
Розподілено субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво прозорих офісів 10 територіальним громадам в загальній сумі 48 млн грн.
Коментар експерта: на сьогодні за рахунок коштів державного бюджету прозорі офіси функціонують в Харкові, Львові, Києві, Одесі камянському та ряді обєднаних територіальних громади. Всього під державну підтримку підпадає будівництво прозорих офісів в 59 територіальних громадах. Перелік цих громад затверджений розпорядженням КМУ № 736.
 
Постанови КМУ офіційно ще не опубліковані, тобто вони не набрали чинності. Остаточна їх редакція може відрізнятись.

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)