18 / Вересень, 2020

18 вересня оприлюднено поділ на зони за новими ознаками, затвердженими 16 вересня Урядом. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 №641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/641-2020-п#n185 ) залежно від епідемічної ситуації в регіоні або районі чи місті обласного значення може бути встановлений рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19. Урядом продовжено адаптивний карантин в Україні до 31 жовтня.

Регіони позначатимуть зеленим, жовтим, помаранчевим або червоним рівнем небезпеки поширення Covid-19, залежно від епідемічної ситуації. Маркує регіони автоматизоване програмне забезпечення на основі алгоритмів і даних. Національна комісія ТЕБ та НС затверджуватиме дані. Для Єдиної державної системи цивільного захисту по всій території України продовжується режим “Надзвичайної ситуації” до 31 жовтня 2020 року.
Що змінилося для адаптивного карантину після 26.08?

Додатково посилюються обмежувальні заходи у регіонах із “зеленим” рівнем

Онлайн-мапа епідемічних показників

Зелена зона

немає сплеску захворювань, завантаженість ліжок у лікарні на рівні 5%.
✓ перебування у громадських будівлях в масках або респіраторах
✓ проведення масових заходів: не більше 1 людини на 5 квадратних метрів
✓ кінотеатри із заповненістю на 50%
✓ перевезення пасажирів тільки в межах сидячих місць
✓ відвідування закладів дошкільної, шкільної, позашкільної та спеціалізованої освіти, якщо на самоізоляції понад 50% дітей та персоналу закладу.

Жовта зона

якщо 5 днів поспіль змінюються показники захворювань. При цьому завантаженість лікарняних ліжок на рівні від 5% до 50%.

✓ відвідування установ соціального захисту, в яких перебувають люди похилого віку, крім тих, що надають послуги кризово
✓ на вході до закладів чи заходів потрібно розмістити інформацію про можливу кількість відвідувачів. Контроль має здійснювати власник приміщення або організатор подіі.
✓ обмеження зеленої зони зберігаються

Помаранчева зона

завантаження ліжок становить від 50% до 75%.

✓ діяльність закладів розміщення (хостели, туристичні бази тощо), окрім готелів
✓ діяльність розважальних закладів, ресторанів у нічний час
✓ планові госпіталізації в лікарнях
✓ спортзали, фітнес-центри, заклади культури
✓ прийом нових змін в дитячі табори
✓ обмеження для масових заходів: 1 людина на 20 кв. м. та не більше 100 людей
✓ обмеження жовтої і зеленої зон зберігаються

Червона зона

сплеск захворювань та завантаженість ліжок понад 75% протягом п’яти днів поспіль. У 5 разів перевищує середній по країні рівень захворюваності (на 100 тис. населення за 14 днів).

✓ робота громадського транспорту
✓ відвідування закладів освіти
✓ діяльність ТРЦ, кафе та ресторанів
✓ обмеження зеленої, жовтої та поморанчевої зон зберігаються

Для червоної зони обмеження та їх кількість встановлює спільним рішенням державна та регіональна комісії ТЕБ і НС. Це може бути одномоментне закриття всіх сфер, або поступове обмеження для закладів, які в конкретному регіоні призводять до спалахів хвороби. Це рішення прийнято Урядом 16 вересня за результатами онлайн зустрічі міських голів міст обласних центрів 14 вересня 2020 року.

Уряд рекомендує змінити графіки початку робочого дня

Це зменшить кількість людей, які перетинаються у години пік в громадському транспорті.
На місцевому рівні рішення щодо перенесення робочого часу ухвалюють обласні, районні державним адміністрації та Київська міська, разом з органами місцевого самоврядування та суб’єктами господарювання. 

Органам місцевої виконавчої влади ті іншим держорганам, органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам, організаціям незалежно від форми власності, рекомендується забезпечити  гнучкий режим робочого часу, який, передбачає різні години початку і закінчення роботи для працівників. За можливості ввести дистанційну роботу.

Суб’єктам господарювання на період дії карантину також рекомендується підкоригувати робочий графік. Перенести початок робочого дня на 10 чи більш пізню годину суб’єктам господарювання, які працюють у:

  • оптовій та роздрібній торгівлі; 
  • ремонті автотранспортних засобів і мотоциклів;
  • поштовій та кур’єрській діяльності;
  • тимчасовому розміщенні та організацією харчування;
  • страховій діяльності;
  • освіті;
  • наданні соціальної допомоги;
  • мистецтві, спорті, розвагах та відпочинку.

На період дії карантину робочий день розпочинається:

- о 8 годині - в органах виконавчої влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування;
- о 10 годині - в центрах надання адміністративних послуг, органах соціального захисту населення, територіальних органах Пенсійного фонду України.

Крім того, органам місцевого самоврядування рекомендовано розробити чи скорегувати маршрути руху громадського транспорту з урахуванням змінених графіків роботи.

Контроль та відповідальність

За порушення умов карантину передбачаються відповідні покарання. 

  • Штраф від 1 до 3 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17-54 тис грн) або арешт на 6 місяців
  • Обмеження або позбавлення волі на 3 роки, якщо такі дії призвели або могли призвести до поширення хвороби.
  • Позбавлення волі на термін від 5 до 8 років, якщо порушення правил обсервації спричинило смерть або інші серйозні наслідки для третіх осіб 
ІНДИКАТОРНІ ПОКАЗНИКИ ДЛЯ ВИЗНАЧЕННЯ РЕГІОНІВ ЗІ ЗНАЧНИМ ПОШИРЕННЯМ COVID-19 СТАНОМ НА 18.09.2020 

Захиститися від вірусних інфекцій можна наступним чином:

  • Зміцнювати імунітет та слідкувати за самопочуттям.

  • Повноцінно харчуватися, здоровий сон, фізичні вправи та водний баланс організму.

  • У разі появи перших симптомів ГРВІ потрібно невідкладно звертатися до свого сімейного лікаря.

  • Мити часто руки з милом упродовж 20-ти секунд.

  • Користуватися антисептиком, вміст спирту в якому не повинен бути менше 60-80%.

  • Уникати контакту з людьми із симптомами ГРВІ.

  • З тими, хто має симптоми застуди. Мінімальна дистанція — 1,5 метра.

  • Термічно обробляти продукти.

  • Не їсти сире м'ясо, м'ясні субпродукти та яйця.

  • Не торкатися брудними руками своїх очей, носа та рота.

При перших симптомах респіраторних захворювань обов’язково зателефонуйте своєму сімейному лікарю.

 

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)