30 / Вересень, 2024

Меморандум про співпрацю, започатковану за сприяння Асоціації міст України, Ради європейських муніципалітетів та регіонів, Латвійської асоціації місцевих і регіональних влад, підписали 26 вересня 2024 року голова ради Кекавського муніципалітету Вікторія Байре та Новобілоуський сільський голова Дмитро Федоров.

У церемонії підписання Меморандуму також взяли участь:

Анатолій Куцевол, Посол України в Латвійській Республіці,

Леонід Гребенник, Перший секретар Посольства України в Латвійській Республіці.

 

«Маю честь подякувати латвійським колегам за підтримку, вагому допомогу та надійне партнерство. Територія Новобілоуської громади стала по суті щитом для Чернігова. За місяць окупації та в період активних бойових дій багато об'єктів інфраструктури на території громади було зруйновано, постраждали люди. Але ми працюємо над відновленням життя. Найбільш пріоритетний напрямок роботи – відновлення інфраструктури – насамперед, закладів освіти, облаштування надійних багатофункціональних бомбосховищ, створення належних умов для навчання дітей. Водночас наша громада має унікальний досвід з організації заходів цивільного захисту, пунктів незламності, формування резерву житлових приміщень для розміщення внутрішньо переміщених осіб. Ми відкриті до діалогу та подальшої взаємної продуктивної співпраці для якісного розвитку наших муніципалітетів. Вдячні Асоціації міст України за сприяння у становленні партнерства і, сподіваємось, надалі міжнародна співпраця буде тільки розширюватись», – сказав Дмитро Федоров.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Україна повинна здобути перемогу в цій війні і стати членом ЄС. Тому ми готові ділитися досвідом, підтримувати Україну в протистоянні загарбникам. У нас є вагомі напрацювання, які стосуються розвитку інфраструктури, побудови малого та середнього бізнесу, розвитку галузей освіти, культури, спорту, туризму, впровадження глобальних цілей сталого розвитку в управлінні громадою, досвідом формування спроможних громад. Разом ми зможемо подолати багато викликів», – наголосила Вікторія Байре, підписавши історичний документ.

Вона також зазначила, що єдність між Україною та Латвією міцна, а солідарність, непохитною і стабільною.

У межах візиту проведено низку зустрічей української делегації з представниками місцевої влади, круглий стіл у Департаменті освіти, культури та спорту Кекавської думи, відбулися відкриття «Полиці української книги» у місцевій бібліотеці, а також зустріч з українців, які проживають у Кекавському самоврядуванні, візити до місцевих підприємств.

Крім того, сторони провели презентації своїх громад, обмінялися баченням стосовно спільних проєктів, їхньої підготовки та подальшої реалізації.

 

 

 

 

 

 

Підписаний у Латвії Меморандум має закріпити стратегічну співпрацю між громадами, засновану на європейських цінностях, завдяки реалізації спільних проєктів та програм розвитку у різних сферах – освіті, економіці та розвитку місцевого самоврядування.

Партнерські відносини двох муніципалітетів є системними:

31 березня 2023 року відбулася двостороння онлайн-зустріч між представниками Новобілоуської сільської громади та муніципалітету Кекава з метою розпочати двосторонню співпрацю;

8-12 травня 2023 року делегація трьох українських громад, серед яких була Новобілоуська громада, відвідала латвійські муніципалітети-партнери з навчальним візитом;

31 травня 2024 року відбулась чергова двостороння онлайн-зустріч між представниками Новобілоуської сільської громади, Чернігівська область, та муніципалітетом Кекава (Латвія), під час якої сторони обговорили можливість підписання Меморандуму про співпрацю.

Започаткуванню Партнерства сприяли Асоціація міст України, Рада європейських муніципалітетів та регіонів (CEMR), Латвійська асоціація місцевих і регіональних влад (LALRG) за сприяння Програми «U-LEAD з Європою».

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)