27 / Серпень, 2024

Представники Житомирської, Івано-Франківської, Кам’янець-Подільської та Чернівецької громад взяли участь у підсумковому форумі за результатами реалізації Проєкту «Підтримка зміцнення партнерства муніципалітетів України та ЄС з акцентом на можливостях для бізнесу», що відбувся 22  серпня 2024 року за організації Асоціації міст України.

Мета Проєкту – встановлення ділового партнерства між муніципалітетами України та країнами Європейського Союзу у сфері місцевого економічного розвитку та підтримки ділових відносин у визначених пріоритетними секторах економіки.

Під час підсумкового форуму відбулися презентації результатів та ініціатив, які стали можливими завдяки реалізації проєкту.

Презентація результатів про співпрацю муніципалітетів та бізнесів Чернівці–Мец (Французька Республіка)

Сергій Бостан, директор департаменту соціально-економічного розвитку та стратегічного планування Чернівецької міської ради зазначив, що під час візиту до міста Мец українська делегація детально ознайомилася з системою місцевого самоврядування, дізналася про переваги об’єднання громад у метрополії задля спільного економічного розвитку. Крім того, була проведена низка зустрічей і переговорів щодо налагодження міжмуніципального партнерства між MetzEurometropole та Чернівецькою громадою. Надзвичайно пізнавальним виявився обмін інформацією в частині запровадження альтернативних джерел енергії.

В результаті була досягнута домовленість про організацію стажування чернівецьких енергетиків у місті Мец, а також щодо експертного супроводу в частині розробки проєктів, які стосуються зеленої енергетики.

Віолета Москалу, радниця міського голови Меца, керівниця відділу диплому Франко-Українського університету з менеджменту та міжнародної торгівлі IAE Metz School of Management CEREFIGE – Університет Лотарингії, звернула увагу на визначення низки важливих напрямків співпраці, а саме:

- налагодження міжмуніципального партнерства для реалізації спільних економічних проєктів;

- обмін знаннями і досвідом щодо організації та отримання європейських коштів на проєкти місцевого економічного розвитку;

- укладання договору про подальшу співпрацю з підтримки малого та середнього підприємництва;

- визначення потенційних сфер співпраці для стимулювання місцевого економічного розвитку.

Водночас були досягнуті домовленості про системне залучення до співробітництва нових партнерів, адвокацію та сприяння інтеграції українських виробників у країнах ЄС, що сприятиме сталому економічному розвитку громад.

 

 

 

 

 

Презентація результатів про співпрацю муніципалітетів та бізнесів Житомир–Віла-Нова-де-Фамілікано (Португальська Республіка)

Вікторія Сичова, директорка Департаменту економічного розвитку Житомирської міської ради, відмітила, що під час навчального візиту португальські колеги з міської ради Віла-Нова-де-Фамалікан поділилися корисним досвідом щодо сприяння розвитку малому та середньому бізнесу, який надається підприємцям на місцевому рівні. Вона відмітила, що в результаті зустрічей, було розширено перелік секторів для подальшої співпраці між муніципалітетами та представниками бізнесу обох громад.

Відзначено також результативність В2В-зустрічей, під час яких представники української делегації мали можливість отримати цінну інформацію щодо сертифікації продукції відповідно до вимог Європейського Союзу та намітити напрямки подальшої роботи і кооперації.

Паула Дорадо, керівниця відділу стратегічного планування, підприємництва та служби міжнародних зв’язків Муніципальної палати Віла-Нова-де-Фамалікан, зазначила, що підсумком проведених переговорів стала низка важливих для подальшого розвитку домовленостей, зокрема:

- визначено пріоритетні напрями міжмуніципального співробітництва;

- досягнута згода щодо візиту португальської делегації до Житомира;

- надано експертну підтримку, яка стосується сертифікації українських товарів для ринку ЄС;

- підтримано обмін досвідом з цифровізації та зеленої сертифікації;

- запланована співпраця муніципалітетів у сфері підтримки місцевого малого та середнього бізнесу.

 

 

 

 

 

 

 

Презентація результатів про співпрацю муніципалітетів та бізнесів Івано-Франківськ–Єлгава (Латвійська Республіка)

Тетяна Ревчук, начальниця відділу комунальної політики, енергозбереження та екології Департаменту економічного розвитку, екології та енергозбереження Івано-Франківської міської ради, повідомила, що під час поїздки до Латвії українська делегація провела низку зустрічей з представниками муніципалітету, місцевого бізнесу та інноваційних хабів Єлгави, в результаті яких була намічена спільна проєктна робота муніципалітетів щодо підтримки малого та середнього бізнесу.

Досліджено можливості використання програмних ІТ-продуктів для підвищення ефективності роботи комунальних підприємств, вивчено досвід роботи Центру розвитку кадрів Єлгавського регіону, зокрема, механізми залучення і утримання кадрового потенціалу громади, програми підтримки місцевих підприємців.

Ріта Лічагіна-Тімофєєва, головна спеціалістка із зв’язків з громадськістю та маркетингу відділу зв’язків з громадськістю муніципалітету Єлгава, окреслила кілька напрямків подальшої співпраці, адже українські і латвійські громади мають багато дотичних сфер для розвитку бізнесу і ділового партнерства. Вона окремо відмітила запозичення Івано-Франківською міською радою досвіду співпраці з місцевими підприємцями, підтримки малого та середнього бізнесу. Сторони обговорили значні перспективи обміну ІТ-рішеннями, які можуть оптимізувати взаємодію муніципалітетів та бізнесу. Також були досягнуті домовленості про залучення бізнесу Івано-Франківська до промоційних заходів, які проводитиме муніципалітет Єлгави, розвиток спільних проєктів у сферах підтримки розвитку крафтового виробництва, культурних та соціальних ініціатив.

 

 

 

 

 

 

 

 

Презентація результатів про співпрацю муніципалітетів та бізнесів Кам’янець-Подільський–Кутна Гора (Чеська Республіка)

Наталія Польова, начальниця відділу промисловості, підприємництва, торгівлі та сфери послуг Департаменту економіки та розвитку інфраструктури Кам’янець-Подільської міської ради, зазначила, що навчальний бізнес-візит став продовженням зустрічей, на яких напрацьовувалися ключові запити від муніципалітетів та місцевого бізнесу для подальшої розробки і реалізації спільних проєктів. Вона зосередила увагу на запровадженій у Кутній Горі практиці співпраці великих промислових виробників та муніципалітету, зупинившись на перевагах налагодження такого партнерства влади і бізнесу.

Крістіна Шимонова, керівниця відділу туризму та зовнішніх зв’язків муніципалітету Кутна Гора, відзначила значні перспективи для розвитку туристичного бізнесу між громадами та намітила кроки їхньої реалізації вже у найближчі місяці.

 

 

 

 

 

 

 

 

Загальні результати реалізації Проєкту

Мар’яна Конончук, експертка з питань налагодження співпраці муніципалітетів України та країн ЄС, зазначила, що громади виступили амбасадорами своєї країни на міжнародному рівні. Україна зробила ще один крок на шляху до інтеграції у співдружність європейських країн. Саме тому Асоціація міст України сприятиме поширенню напрацьованого досвіду на 1061 громаду, які вже наразі є членами Асоціації. Адже розвиток малого та середнього бізнесу сприятиме наповненню місцевих бюджетів, а значить стійкості громад і України в цілому.

Тарас Малишівський,  експерт з питань співпраці бізнесу України та країн ЄС, Асоціація міст України, розповів, що незважаючи на стислі терміни, усі учасники виконали необхідні умови проєкту, що є показником високої зацікавленості, організованості та проактивної позиції.

Валерія Колесніченко, координаторка проєктів програми EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП, GIZ, зауважила, що саме завдяки реалізації таких проєктів представники регіонального малого та середнього бізнесу отримують можливість вийти на міжнародні ринки і отримати якісно новий поштовх для розвитку бізнесу. Партнерства з країнами ЄС на рівні муніципалітетів та локального бізнесу сьогодні є надзвичайно важливими у контексті зміцнення економічної стійкості громад. Напрацьований досвід у подальшому буде масштабуватися і поширюватися на інші громади.

Людмила Даменцова, директорка проєкту «Сприяння всебічному розвитку громад через аналітику, діалог та міжнародне співробітництво» Асоціації міст України, зазначила, що завдяки спільній роботі, згуртованості, активності усіх учасників за досить короткий проміжок часу вдалося досягнути запланованих результатів, які були передбачені проєктом, започаткувати нові партнерські відносини та домовитися про подальшу взаємодію між муніципалітетами і представниками бізнес-спільноти України та країн Європейського Союзу, що є основою спільного розвитку та євроінтеграції.

Захід організовано Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України», в межах Програми міжнародної співпраці «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», яка спільно фінансується Європейським Союзом та урядом Німеччини. Реалізується німецькою федеральною компанією DeutscheGesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Програма, спрямована на підтримку економічної стійкості, відновлення та зростання України, створення кращих умов для розвитку українських малих і середніх підприємств (МСП), а також підтримку інновацій та експорту.

Детальніше: www.eu4business.org.ua.

Зміст публікації є виключною відповідальністю Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціації міст України» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу, уряду Німеччини, GIZ.

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)