31 / Липень, 2024

Сучасні інформаційні системи, обмін досвідом з розробки документації із землеустрою, практичні інструменти управління для наповнення бюджетів територіальних громад розглянули 26 липня 2024 року під час Діалогового заходу з питань земельних ресурсів та комунального майна, організованого Асоціацією міст України.

Більше трьохсот учасників – представники органів місцевого самоврядування, Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, громадських організацій, Асоціації міст України – взяли участь у заході.

Ігор Кирилюк, заступник директора департаменту – начальник відділу взаємодії з іншими кадастрами та інформаційними системами Департаменту ведення державного земельного кадастру Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру, детально розповів про наповнення Державного земельного кадастру та наголосив на важливості активізації цього процесу. Він акцентував увагу на необхідності встановлення меж територіальних громад, що дозволить ефективно управляти ресурсами і захищати інтереси громад, зупинився на особливостях, пов’язаних зі зміною цільового призначення земельних ділянок. Також Ігор Кирилюк розповів про отримання доступу до даних Державного земельного кадастру у режимі «читання».  

Тетяна Зелінська, начальниця земельного відділу управління комунальних ресурсів Миргородської міської ради, поділилась практичним досвідом розробки документації із землеустрою на території громади. Вона зазначила, що протягом 12 років була проблема з визначенням меж міста. Цього року питання вирішилося, відомості занесено до Держгеокадастру, тож фахівці управління готові ділитися конкретними напрацюваннями і кейсами.

Сергій Богачук, начальник відділу охорони земель департаменту земельних ресурсів Вінницької міської ради, звернув увагу на необхідності ініціювання змін до законодавства у сфері контролю за використанням землі, які на сьогодні є не дієвими, а механізм притягнення до відповідальності відсутній. Зокрема, у зв’язку з діючим мораторієм на проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) територіальні громади не мають можливості захищати свої права у частині використання земель (цільове призначення, самовільне зайняття, забур’янення тощо). Він також зазначив, що штрафні санкції, що передбачені наразі Кодексом України про адміністративні правопорушення, є досить незначними. Користувачам, які порушують вимоги законодавства, простіше внести штраф, ніж оформити документи на земельні ділянки та сплачувати кошти у бюджет громади.

Роман Балабаник, голова громадської організації ГІС «Кадастрова асоціація України», зазначив, що земельні ресурси є одним із важливіших складових наповнення бюджетів громади. Дієвим інструментом тут може бути проведення інвентаризації земельних ділянок та управління земельними ресурсами за допомогою інформаційних систем.

Тетяна Григорович, сертифікована інженерка – геодезистка, ГІС «Кадастрова асоціація України», презентувала концепцію інвентаризації земель населених пунктів з економічної точки зору на прикладі Чернівецької громади. Вона зазначила, що площа інвентаризації становила 4 883 га, що складає 30% від площі міста, загальна вартість робіт склала 7,8 млн грн. Для будівництва багатоквартирних житлових будинків сформували 137 гектарів земельних ділянок, 153 га під заклади освіти, спорту, рекреаційні зони.

Учасники Діалогового заходу обговорили проблемні питання, які найчастіше виникають в громадах при вирішенні питань управління земельними ресурсами, зокрема:

- можливості визначення меж окремого старостату, якщо він межує з рф, що унеможливлює встановлення загальної межі громади;

- механізми відновлення землевпорядної документації, яка  залишилась на окупованій території громади;

- низка питань при застосуванні Методики нормативної грошової оцінки та внесення змін до документу;

- роз’яснення щодо реєстрації права оренди на невитребувані паї.

Олена Корніюк, експертка з питань земельних ресурсів та комунального майна Асоціації міст України, підбиваючи підсумки заходу, подякувала учасникам за проактивну позицію та зазначила, що через активні воєнні дії додаються виклики, з якими доводиться мати справу представникам органів місцевого самоврядування.

За результатами Діалогового заходу учасники:

- обмінялися досвідом з розробки документації із землеустрою на місцевому рівні;

- обговорили проблемні питання у сфері управління земельними ресурсами;

- ознайомилися з практичними інструментами управління земельними ресурсами для наповнення бюджетів територіальних громад.

Відео засідання діалогового заходу, можна отримати у Регіональних відділеннях Асоціації міст України.

Захід організований Асоціацією міст України у рамках Проєкту «Сприяння всебічному розвитку громад через аналітику, діалог та міжнародне співробітництво», що фінансується Німецьким товариством Міжнародного співробітництва (GIZ) в рамках Підтримки реформи децентралізації в Україні (U-LEAD з Європою).

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)