31 / Липень, 2024

Представники Київської, Звягельської та Оржицької громад, що стали новими  учасниками Партнерства «Відкритий Уряд» (OGP) у 2024 році, 29 липня 2024 року взяли участь в ознайомчій сесії в межах розроблення і впровадження місцевих Планів дій, що є обов’язковим критерієм для участі в Партнерстві.

До заходу разом з представниками муніципалітетів долучилися експерти у сфері впровадження принципів Відкритого Уряду – члени Координаційної ради з питань реалізації в Україні Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд», представники громадських організацій та Асоціації міст України.

Світлана Грищенко, керівниця проєкту «Посилення багаторівневого врядування, демократії та прав людини на місцевому рівні в Україні» Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи, ознайомила учасників з історією запровадження, основними засадами діяльності «Партнерства «Відкритий Уряд»  та зазначила, що Концепція «відкритого уряду» ґрунтується на простій ідеї про те, що суспільні дії ефективніші, коли вони є прозорими, колегіальними та підзвітними, а співпраця, прозорість та залучення громадян – фундаментальні основи успішного врядування. Вона також відзначила роль Асоціації міст України в популяризації принципів відкритого врядування серед громад.

Наталія Окша, секретарка Координаційної ради з питань реалізації в Україні Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд», Заступниця директора департаменту інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів України, завідуюча відділом сприяння розвитку громадянського суспільства та комунікацій з громадськістю, розповіла про діяльність Координаційної ради з питань реалізації в Україні Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд», методи, цілі та пріоритети, які використовувалися при розробленні шести Національних Планів Дій, успіхи та нагороди України в Партнерстві, а також ознайомила з можливими форматами і кроками взаємодії в процесі створення місцевих Планів дій у громадах. Вона також зазначила, що всі документи та ініціативи щодо вступу України до ЄС містять питання відкритого урядування.

Мирослава Смірнова, директорка Департаменту суспільних комунікацій КМДА, зазначила, що ознайомча сесія є першим кроком до розробки місцевого Плану дій, одного з основних аспектів членства у Партнерстві «Відкритий Уряд», який має на меті підвищення прозорості, підзвітності, ефективності місцевого самоврядування і має відобразити потреби, пріоритети громади.

Тетяна Черпак, начальниця управління розвитку громадської активності та співпраці з неурядовими організаціями Департаменту суспільних комунікацій КМДА, розповіла про перші кроки Києва з розроблення місцевого Плану дій, зокрема щодо залучення до співпраці максимальної кількості партнерів з боку організацій громадянського суспільства. На сьогодні партерами влади є близько 400 громадських  організацій.

Інна Скляр, модераторка заходу, членкиня Координаційної ради із впровадження ініціативи «Партнерство «Відкритий уряд», ознайомила учасників зі структурою Плану дій, навела приклади вже затверджених Планів дій і зобов’язань громад, які є учасниками Партнерства від України – Вінниці, Тернополя та Хмельницького. Вона також зазначила, що органи місцевого самоврядування передбачені як партнери при виконанні таких заходів Національного Плану дій на 2023-2025 роки:
- впровадження ефективного цифрового інструменту управління проєктами відбудови об’єктів інфраструктури, будівництва та нерухомого майна;
- здійснення моніторингу розвитку регіонів і територіальних громад;
- сприяння участі громадськості у відновленні та розвитку регіонів та територіальних громад;
- розроблення цифрової платформи «Е-молодь»;
- впровадження міжнародної Ініціативи щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях;
- забезпечення доступу до публічної інформації у формі відкритих даних.

Ірина Гончаренко, експертка з відкритого врядування, представила на заході Асоціацію міст України.

Київська, Звягельська та Оржицька громади до кінця 2024 року мають розробити місцеві Плани дій і впродовж наступних двох років реалізувати заплановані зобов’язання, дотримуючись основних принципів OGP – прозорості, залученості громадськості до прийняття рішень,  підзвітності влади та впровадження технологій та інновацій для прозорості та підзвітності.

Участь у глобальній ініціативі «Партнерство «Відкритий Уряд» не передбачає прямої фінансової підтримки зобов’язань учасників, проте є важливим критерієм для міжнародних партнерів і донорів, оскільки впровадження принципів OGP є індикаторами доброчесності та довіри громадян до влади – важливих цінностей демократичного суспільства та ефективного врядування.

Ознайомитися з діяльністю Партнерства «Відкритий Уряд» можна за посиланням:

у світі,

в Україні.

 

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)