26 / Липень, 2024

Муніципалітети Партнерства «Відкритий Уряд – місцевий рівень»  (OGP Local) – члени Асоціації міст України:
Вінниця, Хмельницький, Тернопіль, Київ, Звягель, Оржиця,
взяли участь у зустрічі в рамках реалізації міжнародної ініціативи Партнерство «Відкритий уряд» (OGP) в Україні.

У спільній роботі разом з представниками муніципалітетів участь взяли представники Секретаріату Кабінету Міністрів, члени Координаційної ради з питань реалізації в Україні Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» (OGP), представники Відділу підтримки OGP, Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи, Асоціації міст України.

Олександр Ярема, Державний секретар Кабінету Міністрів України, співголова Координаційної ради з питань реалізації в Україні Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд», привітав учасників зустрічі та зазначив про важливість впровадження Ініціативи не лише на національному рівні. Долучення шести  українських громад  до «Партнерства «Відкритий Уряд - місцевий рівень»  (OGP Local) є надзвичайно цінним та надалі сприятиме впровадженню і поширенню кращих практик відкритого урядування серед українських громад.  Олександр Ярема також подякував Асоціації міст України та Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи за популяризацію Ініціативи OGP серед громад.

Хосе Марія Марін, Керівник програми «Партнерство «Відкритий уряд – місцевий рівень», поділився можливостями  співпраці локального та національного рівнів, зосередивши увагу на важливості обміну досвідом і знаннями, синергії  та використання досвіду органів місцевого самоврядування в процесі створення національних планів дій. Крім того, Хосе Марія Марін зазначив про необхідність врахування національної проблематики в процесі створення та впровадження місцевих планів дій.

Під час зустрічі представники Секретаріату Кабінету Міністрів України, члени Координаційної ради з питань впровадження Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» в Україні, відділу підтримки OGP поділилися інформацією про:

- тренди та заходи в межах Ініціативи на глобальному та національному рівнях;

- основних учасників та процеси реалізації OGP в Україні;

- діяльність Координаційної ради та можливості співпраці з нею;

- важливість залучення громадськості до процесів відкритого урядування та можливості підтримки від організацій громадянського суспільства в процесі підготовки і впровадження місцевих планів дій.

Представники Вінницької та Хмельницької громад, які вже реалізують зобов’язання в рамках Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд – місцевий рівень», розповіли про власний досвід співтворення та впровадження місцевих планів дій, а також надали рекомендації щодо організації цих процесів Київській, Звягельській та Оржицькій громадам. 

Валентина Андріїшина, Заступниця директора Хмельницького міського комунального підприємства «Хмельницькінфоцентр»,  поділилася етапами створення місцевого плану дій, а також впровадженням проєкту «Зелене місто», затвердженням Статуту Хмельницької громади, створенням Геопорталу відкритих даних та Smart-бібліотек – майданчиків для розвитку та комунікацій.

Олена Орленко, Заступниця директора Інституту розвитку міста Вінницької міської ради,
Галина Сегеда, представниця організації-партнера «Подільська агенція регіонального розвитку»,
Олег Левченко, представник організації-партнера «Подільська агенція регіонального розвитку», поділилися інформацією щодо ряду впроваджених  ініціатив в рамках реалізації місцевого плану дій, зокрема створенням HUB «Місто змістів», мережі громадських організацій (68 ГО) та підписанням Меморандуму про партнерство Мережі громадських організацій і Вінницької міської ради. Також розповіли про проведення урбаністичного фестивалю «Майстерня громади Вінниці», метою якого було знайомство з новоприєднаними  населеними пунктами громади, створення Офісів взаємодії в кожному старостинському окрузі, що мають стати місцями, де мешканці громади будуть збиратися, знайомитись, спілкуватись один із одним, проводити корисні та цікаві заходи, об’єднуватись задля Перемоги та розвитку.

Людмила Требік, Доцентка кафедри публічного управління та адміністрування Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова, підкреслила, що ключовими при створенні місцевих планів дій для громад мають стати партнерство та сміливість у взаємодії.

Ірина Гончаренко, експертка з відкритого врядування, представила на заході Асоціацію міст України.

Асоціація міст України в партнерстві з Конгресом місцевих та регіональних влад Ради Європи системно співпрацює по імплементації в Україні принципів Глобальної ініціативи «Відкритий Уряд».

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)