26 / Січень, 2018
26 січня Кабмін на своєму засідання прийняв наступні нормативні акти, які мають вплив на місцеве самоврядування у сфері соціального захисту населення:
 
1) Постанова КМУ «Про встановлення розміру грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам і закладам оздоровлення та відпочинку у 2018 році» (постанова)
Постановою встановлюються розміри грошової допомоги для компенсації у 2018 році вартості путівок за надання послуг із санаторно-курортного лікування або оздоровлення чи відпочинку осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, в сумі:
  • для осіб, віднесених до категорії 1, – 6  822 грн;
  • для осіб, віднесених до категорії 1, із захворюваннями нервової системи (з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку) – 20 685 грн;
  • для дітей, яким установлено інвалідність, пов'язану з Чорнобильською катастрофою, та одного з батьків або особи, яка їх замінює, – 13 545 грн.
 
2) Постанова КМУ «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 4 березня 2002 p. № 256 і від 2 квітня 2005 р. № 261» (порівняльна таблиця)
Постановою приводяться «Порядок фінансування видатків місцевих бюджетів на здійснення заходів з виконання державних програм соціального захисту населення за рахунок субвенцій з державного бюджету» та «Порядок призначення і виплати державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю державної соціальної допомоги на догляд» у відповідність до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» від 03.10.2017 № 2148. Зокрема:
  • адміністрування та виплата державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю перекладається на структурні підрозділи з питань соціального захисту населення райдержадміністрацій / виконавчих органів міських рад міст обласного значення (раніше адміністрування та виплата здійснювалась через управління Пенсійного фонд).
  • із зазначених порядків виключається «довідка про склад сім'ї»; інформація про склад сім'ї зазначається в декларації про доходи та майно особи, яка звернулася за призначенням соціальної допомоги.
 
3) Постанова КМУ «Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 p. № 1751 і від 22 лютого 2006 р. № 189» (порівняльна таблиця)
Постановою приводяться «Порядок призначення і виплати державної допомоги сім'ям з дітьми» та «Порядок призначення та виплати державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме» у відповідність до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» від 03.10.2017 № 2148. Зокрема передбачається, що:
  • право на допомогу на дітей одиноким матерям (батькам) має особа у разі смерті одного з батьків, яка, у тому числі, не одержує на них пенсію в разі втрати годувальника, соціальну пенсію або державну соціальну допомогу дитині померлого годувальника, передбачену Законом України "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю»;
  • мати (батько) дітей у разі смерті одного з батьків, яка не одержує на них пенсію в разі втрати годувальника, соціальну пенсію або державну соціальну допомогу дитині померлого годувальника, передбачену Законом України "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права, на пенсію, та особам з інвалідністю", подають копію свідоцтва про смерть одного з подружжя та довідку про те, що вони не одержують на дітей зазначені пенсії та державну соціальну допомогу.
 
Зазначені нормативно-правові акти ще офіційно не опубліковані, тобто не набрали чинності. Остаточна їх редакція може дещо відрізнятись.
 

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)