09 / Серпень, 2017
Сьогодні Кабмін на своєму засідання прийняв декілька нормативних актів, які мають вплив на місцеве самоврядування у сфері соціального захисту населення.
 
Постановою вносять зміни до Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру. Зокрема, у Правилах виключають з переліку документів, до яких вносяться відомості про місце перебування, довідку про взяття на облік ВПО.
Причина внесення змін – приведення у відповідність постанови до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні».
 
Постановою уточнюють поняття «члени сім’ї часників масових акцій громадського протесту», які померли, або отримали тяжкі тілесні ушкодження. Членами сімей тепер є - особи, які перебувають у шлюбі; проживають однією сім’єю, але не перебувають у шлюбі між собою; їхні діти; особи, які перебувають під опікою чи піклуванням; є родичами прямої або непрямої лінії споріднення за умови спільного проживання.
Причина внесення змін – приведення у відповідність постанови до Закону України «Про встановлення державної допомоги постраждалим учасникам масових акцій громадського протесту та членам їх сімей».
 
Постановою передбачається, що Комісія питань захисту прав дитини (створюється в виконкомах міст обласного значення та РДА) перед кожним навчальним роком буде розглядати питання про доцільність влаштування здорової дитини за наявності батьків до загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ ступенів із визначенням строку її там перебування. Метою внесення змін є зменшення чисельності дітей, які безпричинно навчаються в школах інтернатах та подальше впровадження деінституціалізації.
 
Постановою передбачається, що структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районних, районних у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчих органів міських, районних у містах (крім мм. Києва та Севастополя) рад будуть вносити до Централізованого банку даних з проблем інвалідності відомості «про осіб з інвалідністю та людей з інвалідністю, рівень доходів їх сімей, санаторно-курортне лікування, виплату грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки та компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування, а також відомостей про дієздатність осіб».
 
Метою стратегії є зміна системи інституційного догляду дітей на сімейне виховання. Адже кожна дитина повинна виховуватись у родині.

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)