04 / Жовтень, 2024

03 жовтня 2024 року в Бурштинській територіальній громаді відбулися Загальні збори Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України.

У роботі Зборів взяли участь сільські, селищні, міські голови громад-членів Асоціації міст України Івано-Франківської області, а також:

Олена Вінтоняк, Народна депутатка України, Членкиня Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом,

Едуард Прощук, Народний депутат України, Член Комітету з питань екологічної політики та природокористування,

Оксана Савчук, Народна депутатка України, Членкиня Комітету з питань транспорту та інфраструктури,

Ростислав Тістик, Народний депутат України, Член Комітету з питань бюджету,

Ігор Фріс, Народний депутат України, Член Комітету з питань правової політики,

Олександр Слобожан, Виконавчий директор Асоціації міст України,

Оксана Продан, Радниця Голови Асоціації міст України.

Головував на засіданні голова Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України, Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.

Під час зборів розглянули питання:

– фінансове забезпечення власних та делегованих повноважень в проєкті Закону України «Про Державний бюджет України на 2025 рік», реєстр. №12000;

– адміністрування місцевих податків, які зміни потрібні органам місцевого самоврядування;

– реалізація  ініціативи Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України «Взаємодопомога громад Прикарпаття у кризових ситуаціях».

 

 

 

 

 

 

 

Руслан Марцінків, відкриваючи засідання, наголосив:

«Верховна Рада зараз не наближає, а віддаляє перемогу, намагаючись забрати ще 4% ПДФО у громад. Пригадуємо минулий рік, коли вилучали «військовий»  ПДФО і чули про те, що буде мільйон дронів і все інше для наших військових. Чи стало більше дронів на війні? Дронами хлопців забезпечують громади, волонтери. Сьогодні в мене більше, ніж 800 запитів на купівлю дронів. І ми боїмося, що зменшення доходів громад зменшить можливості громад допомагати нашим військовим і вирішувати ті соціальні проблеми, які виникають з родинами полеглих, з ветеранами та військовослужбовцями. Тому ми зібралися аби обговорити та відстояти 64% ПДФО, унеможливити вилучення реверсної дотації та повернути силове ПДФО. Це важливо для спільної перемоги!»

Василь Андрієшин, Бурштинський міський голова, розповів про підготовку громади до опалювального сезону 2024/2025 року.

«36 громад Прикарпаття приєдналися до ініціативи «Взаємодопомога громад Прикарпаття у кризових ситуаціях», започаткованої Івано-Франківським регіональним відділенням Асоціації міст України та виділили 6 756 000 грн для нашої громади,  Київська міська рада надала субвенцію у розмірі 10 млн грн,  Івано-Франківська обласна рада відповідно до розпорядження Івано-Франківської обласної державної адміністрації виділила 10 млн грн, Кабінет Міністрів України виділив кошти з резервного фонду державного бюджету у сумі майже 210 млн грн для забезпечення послугами з теплопостачання населення на території Бурштинської міської територіальної громади», – зазначив Василь Андрієшин.

Юрій Стефанчук, Виконавчий директор Івано-Франківського Регіонального відділення Асоціації міст України, наголосив, що фінансова спроможність територіальних громад під час війни стає критично важливою, оскільки від цього залежить здатність місцевої влади підтримувати життєздатність громад, забезпечувати освітні, медичні та інші послуги, а також сприяти обороноздатності країни.

Пріоритетом витрачання коштів територіальних громад Прикарпаття залишається підтримка Сил оборони. Із запланованих 932 мільйонів гривень муніципалітети вже витратили близько 600 мільйонів гривень. Військові потреби постійно зростають, і громади активно долучаються до допомоги армії.

«Без належного фінансування громади не зможуть забезпечувати базові послуги у кризових умовах, підтримувати внутрішньо переміщених осіб та надавати соціальну підтримку, наприклад, безкоштовне харчування для дітей. Фінансова спроможність громад під час війни – це не лише економічне питання, а й стратегічна основа для забезпечення стійкості держави», – наголосив Юрій Стефанчук.

«Для нас важливо, щоб громади мали фінансову спроможність і в наступному році, тому робитимемо все для цього», – зауважила Олена Вінтоняк. 

«Громади продовжують допомагати військовим незалежно від вилученого в минулому році в них «військового» та «силового» ПДФО. Тому говорити про жодні вилучення в місцевого самоврядування немає жодних підстав», – акцентувала увагу Оксана Савчук.

Ігор Фріс акцентував увагу на важливості пропозицій, наданих Асоціацією міст України до проєкту Держбюджету-2025, а саме:

- збереження 64% ПДФО в місцевих бюджетах;

- повернення «силового» ПДФО  в бюджети громад;

- забезпечення базової дотації в належному розмірі;

- облаштування укриттів в навчальних закладах, харчування пільгових категорій дітей;

- недопущення вилучення реверсу з бюджетів місцевого самоврядування;

- поверненні заборгованості з різниці в тарифах за послуги тепло-, водопостачання та водовідведення.

 

 

 

 

 

 

 

«Я системно працюю з громадами, з Асоціацією міст України, тому маємо спільну мету - забезпечити громадами необхідним їм фінансуванням, зберегти 64% ПДФО, захистити маленькі громади й зробити все, щоб й надалі всі мали можливість допомагати військовим», – зазначив Едуард Прощук.

Олександр Слобожан наголосив на важливості проведення спільних зібрань, які дають можливість обговорити не тільки ургентні питання, а й стратегічні речі.

«64 відсотки ПДФО в бюджетах громад, які захищає Асоціація міст України, – це про кожну громаду, велику й маленьку, з зони бойових дій і тилову. Важливо спільно відстояти інтереси громад, обʼєднуватись заради нашої Перемоги та забезпечення мешканців кожної з громад», – підкреслив Олександр Слобожан.

 

 

 

 

 

 

 

 

Оксана Продан презентувала учасникам Зборів позицію Асоціації міст України щодо необхідних змін в в адмініструванні місцевих податків та зборів, яка базується на даних громад, напрацюваннях Аналітичного центру Асоціації міст України. Вона акцентувала увагу на 14 етапах, що входять до процесу адміністрування та відсутності можливості в більшості громад виконувати значну їх частину. Підсумовуючи презентацію, Радниця Голови Асоціації міст України представила конкретні пропозиції по зміні законодавства для належного адміністрування податків та зборів й забезпечення максимальних надходжень до місцевих бюджетів.

Учасники Зборів підтримали пропозиції Асоціації міст України до проєкту Держбюджету-2025 та прийняли рішення спрямувати їх парламентарям з метою врахування під час голосування Верховною Радою України.

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)