06 / Вересень, 2024

Муніципальний центр відновлення, який розпочав роботу в Асоціації міст України, був предметом зустрічі, що відбулася в Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України 05 вересня 2024 року.

В зустрічі взяли участь:

Василь Шкураков, виконувач обов’язків Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури,

Наталія Хоцянівська, директорка Департаменту комунальних послуг,

Євген Плащенко, директор Департаменту просторового планування територій та архітектури,

Віталій Проценко, виконувач обов’язків директора Департаменту стратегічного планування та регіональної політики,

Наталія Гнидюк, експертка RST Міністерства,

Юрій Коток, начальник відділу територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою;

 

Корі Джонстон, заступник директора Офісу демократії та врядування USAID/Україна,

Майа Гоголадзе, керівниця Проєкту USAID «Говерла»,

Мар’яна Захарченко, керівниця компоненту «Розробка політики та впровадження реформи децентралізації» Проєкту USAID «Говерла»;

 

Олександр Слобожан, виконавчий директор Асоціації міст України,

Оксана Продан, радниця Голови Асоціації,

Оксана Бондарець, директорка Проєкту «Забезпечення функціонування Муніципального центру відновлення, Асоціація міст України»,

Інга Маковецька, директорка Муніципального центру відновлення.

"Реформа децентралізації є, була і буде одним з глобальних пріоритетів для Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури. На шляху нашої європейської інтеграції, ми маємо провести велику роботу, щоб процес децентралізації став рушієм ефективності та успіху громад. Наше завдання – створити умови їх збалансованого розвитку та забезпечити відновлення та покращення інфраструктури", – зазначив Василь Шкураков.

Учасники обмінялись думками щодо умов роботи місцевого самоврядування на різних територіях  України, визначили спільні завдання щодо вирішення існуючих проблем для ефективного забезпечення мешканців всіх громад життєво необхідними й іншими послугами вже сьогодні. А також визначили можливі спільні кроки, необхідні механізми та інститути, для підготовки та організації відновлення територіальних громад.

Одним з таких інститутів, який стане частиною майбутнього відновлення та розвитку місцевого самоврядування України, є Муніципальний центр відновлення, створений Асоціацією міст України для допомоги громадам у відновленні.

Муніципальний центр відновлення надаватиме муніципалітетам консультації, типові документи та інформацію для підготовки необхідних для відбудови й відновлення документів.

Особлива увага Муніципального центру відновлення буде до найбільш постраждалих від збройної агресії рф областей:

Дніпропетровська, Запорізька, Київська, Миколаївська, Одеська, Полтавська, Сумська, Харківська, Херсонська, Чернігівська.

Муніципальний центр відновлення має на меті забезпечити механізм передачі територіальним громадам експертних знань і досвіду у відбудові та відновленні.

Зустріч проведено за ініціативи Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» в рамках проєкту «Забезпечення функціонування Муніципального центру відновлення Асоціації міст України», та стала можливою завдяки Агентству США з міжнародного розвитку (USAID) та щирій підтримці американського народу через Проєкт USAID «ГОВЕРЛА». Зміст цього заходу не обов’язково відображає погляди USAID та Уряду США.

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)