05 / Серпень, 2024

За результатами Діалогового заходу з питань місцевих фінансів Асоціація міст України звернулася до Міністерства фінансів України, народних депутатів України – членів Комітету Верховної Ради України з питань бюджету з пропозиціями щодо вирішення окремих актуальних питань місцевих фінансів у поточному бюджетному році, а також щодо збереження фінансової основи місцевого самоврядування на наступні роки, а саме:

1. Зберегти на постійній основі зарахування до бюджетів місцевого самоврядування 64% ПДФО.

2. Відновити зарахування до бюджетів громад «силового» ПДФО.

3. Продовжити зупинення дії статі 99 Бюджетного кодексу України в частині передачі реверсної дотації з бюджетів місцевого самоврядування до державного бюджету.

4. Врегулювати питання списання заборгованості за середньостроковими позиками, що були надані місцевим бюджетам у 2009–2014 роках, за аналогією списання безнадійної дебіторської заборгованості.

5. Забезпечити компенсацію громадам втрат «силового» ПДФО. Механізм компенсації через додаткову дотацію не спрацював, оскільки Порядок розподілу додаткової дотації, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 30 січня 2022 року №1477, не містить відповідних для цього норм.

6. Оприлюднити інформацію про здійснені видатки з державного бюджету у 2023 та 2024 роках за рахунок коштів «силового» ПДФО, вилученого з місцевих бюджетів відповідно до пункту 60 Розділу VI Бюджетного кодексу України.  

7. Забезпечити термінову компенсацію з різниці в тарифах підприємствам тепло- та водопостачання для достатньої та вчасної підготовки до наступного опалювального сезону.

Пропозиції опрацьовані та узагальнені Аналітичним центром Асоціації міст України.

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)