17 / Липень, 2024

Річний Звіт «Про стан дотримання Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» у 2023 році» відзначає позитивні зрушення в питанні забезпечення розвитку та функціонування української мови як державної на місцевому рівні.

Зокрема, зафіксовано значне зменшення випадків застосування недержавної мови під час пленарних засідань та публічних виступів місцевих депутатів, значно збільшилася кількість прийнятих місцевих програм, які передбачають організацію просвітницьких ініціатив з опанування української мови.

Уповноважений із захисту державної мови за результатами Звіту надав низку рекомендацій для органів місцевого самоврядування, серед яких наступні.

1. Передбачити у нормативних документах, якими регламентуються правила розміщення зовнішньої реклами та інформації для загального ознайомлення, правилах благоустрою у відповідному населеному пункті України:

- обов’язкове подання інформації на таких вивісках і табличках державною мовою із дублюванням за потреби іншими мовами;

- розмір шрифту, яким подається така інформація, не може бути меншим за шрифт, яким подається інформація іншою мовою, ніж державна;

- у випадку подання на вивісці чи табличці інформації лише іншою мовою, ніж державна, за відсутності поруч із такою вивіскою чи табличкою вивіски чи таблички, на якій відповідна інформація подана державною мовою, вивіска чи табличка з інформацією іншою мовою підлягає обов’язковому демонтажу, крім випадків, якщо така інформація є торговельною маркою (знаком для товарів і послуг), якій відповідно до законодавства надано правову охорону.

2. Забезпечити перейменування географічних об’єктів, назви яких не відповідають стандартам державної мови.

3. Привести у відповідність до стандартів державної мови назви підприємств, установ, організацій державної та комунальної форми власності.

Звіт «Про стан дотримання Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» оприлюднено відповідно до частини 5 статті 49 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

 

 

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)