04 / Липень, 2024

03 червня 2024 року відбулася двостороння онлайн-зустріч представників Немішаївської селищної громади, Київська область, та муніципалітету Радзимін (Польща).

До зустрічі долучилися представники Немішаївської селищної громади, мер міста Радзимін та представники Асоціації міст України.

Петро Перевозник, селищний голова Немішаївого, звернув увагу на потребу в організації допомоги українським військовим. Зокрема, міжнародна спільнота може долучитися до збору коштів на дрони, яких так потребують наші захисники.

Сергій Полішко, заступник голови Немішаївської селищної ради, звернув увагу на гостру потребу громади в обладнанні, яке б забезпечувало безперебійне енергопостачання. Крім того, він розповів, що у селищі впроваджується проєкт з облаштування реабілітаційного центру для військовослужбовців, в приміщенні якого необхідно встановити модульну котельню.

Ірина Хоружа, секретар Немішаївської селищної ради, подякувала польським колегам за підтримку та співпрацю. Вона підтвердила, що головний виклик і напрямок роботи – енергетична безпека. Насамперед мова йде про встановлення сонячних панелей, облаштування комунальних закладів когенераційними установками, пошук альтернативних джерел енергії.

Кшиштов Хачинські, очільник муніципалітету Радзимін, підтвердив готовність брати участь у спільних проєктах та надавати всебічну і системну підтримку. Запропонував підготувати список першочергових запитів і потреб Немішаївської громади, відповідно до яких буде формуватися гуманітарна та консультативна допомога.

Він також висловив ініціативу і запросив представників громади Немішаївого взяти участь у загальнонаціональному святі – Дні Збройних Сил Республіки Польща, яке відзначається 15 серпня. У межах цієї події будуть організовані зустрічі з представниками місцевого бізнесу для обговорення подальшого партнерства та надання допомоги, а також низка інформаційних заходів про Немішаївську громаду.

Наталія Лазаренко, менеджерка з міжнародної діяльності Асоціації міст України, модераторка заходу, подякувала польській стороні за всебічну підтримку та допомогу Україні, вона також зазначила, що Асоціація міст України сприятиме обміну інформацією між муніципалітетами щодо залучення коштів глобальних або європейських фінансових фондів задля ефективної співпраці між муніципалітетами та вирішення нагальних проблем громад.

Вона також зауважила, що партнерство – це складний систематичний процес, який потрібен обом сторонам заради сталого розвитку і чим більше ми робитимемо спільних кроків, тим легше і швидше зможемо відновити, відбудувати в Україні критичну інфраструктуру, життєдіяльність деокупованих територій.

Партнерські відносини двох муніципалітетів є системними:

13 квітня 2023 року відбулася двостороння онлайн-зустріч представників Немішаївської селищної громади та муніципалітету Радзимін (Польща), які 23 березня 2023 року стали муніципалітетами-побратимами, підписавши угоду про партнерство.

20-26 липня 2023 року представники Немішаївської громади у складі делегації Асоціації міст України відвідали польські муніципалітети-партнери з навчальним візитом.

Захід організовано Асоціацією міст України у рамках Проєкту «Сприяння всебічному розвитку громад через аналітику, діалог та міжнародне співробітництво», що реалізовується за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)