28 / Червень, 2024

26 червня 2024 року відбулася двостороння онлайн-зустріч представників Козятинської міської громади, Вінницька область, та муніципалітету Серадз (Польща).

До зустрічі долучилися представники громади Козятина, муніципалітету Серадз, Ради європейських муніципалітетів та регіонів (CEMR), Асоціації польських міст (ZMP), Асоціації міст України (АМУ).

Тетяна Єрмолаєва, Козятинський міський голова, подякувала Асоціації міст України та Асоціації польських міст за організацію навчального візиту, під час якого представники Козятинської громади мали змогу отримати практичні поради від польських колег щодо європейських підходів в управлінні різними проєктами. Така співпраця сприятиме більш швидкому та ефективному руху до запровадження європейських стандартів у різних сферах життя. Крім того, вона окреслила низку актуальних питань для спільного опрацювання, а саме:

- обмін досвідом у питаннях енергоефективності,

- практичні рекомендації щодо залучення грантових коштів для облаштування укриттів у закладах освіти,

- можливості для оновлення парку комунальної техніки,

- напрацювання практичного кейсу з будівництва в місті водогону для забезпечення питною водою жителів громади.

Міхал Сітарек, керівник відділу міжнародних відносин та промоцій, висловив готовність надати допомогу як у питаннях підготовки необхідних документів, грантових заявок до європейських інституцій, так і у вирішенні питань матеріально-технічної допомоги. Крім того, він запропонував сприяти налагодженню тристоронньої співпраці Козятина з містами Німеччини та Франції, з якими Серадз вже має позитивний досвід співпраці.

Алісія Стахов’як, головна спеціалістка міжнародного відділу ZMP, зазначила, що дружба Козятина та Серадза має глибоке коріння і значні напрацювання для реалізації спільних проєктів.

Станіслав Таран, експерт проєкту, CEMR, розповів, що завершується розробка посібника, у якому зібрано повний перелік фінансових європейських фондів. Крім того, найближчим часом буде організовано вебінар, на який запрошуватимуться представники українських громад, для формування переліку їхніх потреб у частині довготривалого планування.

Людмила Даменцова, директорка Проєкту «Сприяння всебічному розвитку громад через аналітику, діалог та міжнародне співробітництво», що впроваджується Асоціацією міст України, висловила вдячність польським колегам за готовність ділитися практичним досвідом та працювати над спільними проєктами.

Наталія Лазаренко, менеджерка з міжнародної діяльності Асоціації міст України, модераторка заходу, підбиваючи підсумки зустрічі, подякувала учасникам за проактивну позицію. Вона рекомендувала представникам Козятинської громад підготувати лист з узагальненням усіх намічених для подальшої співпраці кроків. А також висловила слова подяки за всебічну підтримку, яку Польща надає Україні від самого початку повномасштабного вторгнення росії.

Партнерські відносини двох муніципалітетів є системними:

13 квітня 2023 року відбулася двостороння онлайн-зустріч між представниками Козятинської міської територіальної громади, Вінницька область, та муніципалітету Серадз (Польща).

20-26 липня 2023 року делегація Асоціації міст України відвідала польські муніципалітети-партнери з навчальним візитом.

Захід організовано Асоціацією міст України у рамках Проєкту «Сприяння всебічному розвитку громад через аналітику, діалог та міжнародне співробітництво», що реалізовується за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)