При нарахуванні оплати за ЖКП потрібно виходити з типу території, на якій знаходиться громада – Олександр Слобожан

21 / Квітень, 2022
Верховна Рада розгляне законопроєкт, який пропонує скасувати плату за житлово-комунальні послуги людям у разі руйнування їх житла внаслідок збройної агресії росії. Адже через війну понад 10 мільйонів українців змушені були покинути свої міста й села, своє житло. Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан у інтерв’ю виданню “Українська енергетика” зазначив, що нарахування мають відбуватися залежно від зони, в якій опинився конкретний населений пункт через агресію росії.
“У даний період ми в АМУ виділили чотири типи територій у нашій країні: зона активних бойових дій, тимчасово окуповані території, прифронтові й глибокий тил. Відповідно, в громадах різна ситуація. Отже, і підхід до нарахування оплати за ЖКП має бути різним”, – розповідає О. Слобожан
Він пояснив, що в зоні, де тривають активні бойові дії, фізично немає можливості надавати ЖКП. Водночас, у населення або відсутні кошти, або воно фізично, навіть маючи кошти, не може сплатити за послуги, тому що багато людей змушені були залишити домівки й переїхати жити в інше місце. На тимчасово окупованих територіях ситуація з ЖКП трохи краща, ніж у зоні бойових дій: послуги надаються, але є певні проблеми зі сплатою за них. 
“Попри це, рівень проплати там знаходиться у межах від 47 до 80%, залежно від типу територіальної громади. Люди платять. Навіть ті, хто виїхав із цих територій”, – зазначив виконавчий директор АМУ. 
Щодо прифронтових територій і глибокого тилу, то тут послуги надаються у звичайному порядку, й тому має діяти звичайна система оплати, вважає Олександр Слобожан.
Поки що чинного механізму, який би чітко пояснював, як діяти на всіх цих територіях, немає. Проте Кабмін своєю постановою від 26 березня 2022 року затвердив Порядок подання інформаційного повідомлення про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією росії. Парламент 1 квітня прийняли за основу законопроєкт "Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації". 5 квітня Уряд затвердив механізм обстеження пошкоджених агресором будівель і споруд (житлових будинків та об’єктів критичної інфраструктури). Він дозволить визначатися, чи придатні вони для подальшої експлуатації, чи можна в них проводити відновлювальні роботи, або краще демонтувати. Подати заявку про пошкоджене внаслідок війни житло українці можуть у застосунку “Дія”.
“Держава запустила спеціальні програми обліку та реєстрації зруйнованого та пошкодженого житла. І таким людям, зрозуміло, плата за комунальні послуги не буде нараховуватись, тому що вони їх фактично не отримують”, – зазначив Олександр Слобожан.
Значно побільшало роботи і у комунальників через обстріли та руйнування будинків, міської інфраструктури. Водночас у багатьох містах фахівцям доводиться працювати під обстрілами, постійно ризикуючи життям. Олександр Слобожан переконаний, аби вижити у сьогоднішніх умовах, комунальникам потрібна підтримка, а саме: звільнення від ПДВ; списання боргів; спеціальна фінансова допомога.
“Асоціація міст Украіни, враховуючи пропозиції сільських, селищних і міських голів, звернулася до податкового комітету з пропозицією звільнити всі комунальні підприємства на період війни від сплати ПДВ. Також ми запропонували спрямувати частину ресурсу з резервного фонду на підтримку ЖКГ. А ще ми ставимо питання про повне обнулення старих боргів комунальних підприємств перед державою та іншими кредиторами. Комунальникам необхідна фінансова допомога. Своїми силами муніципальна влада не справиться, враховуючи падіння податкових і неподаткових надходжень до місцевих бюджетів”, – додав Олександр Слобожан.
 
 

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)