27 / Січень, 2020
Станом на 20 січня в м. Ухань у Китаї та за межами країни офіційно зареєстровано 205 лабораторно підтверджених випадків інфекційної хвороби, спричиненої новим коронавірусом (nCoV). Троє людей померли, 170 пацієнтів госпіталізовано. В осіб, які захворіли, симптоми з’явилися в період між 8 грудня 2019 року та 18 січня 2020 року. Медичні служби виявили та обстежили 817 близьких контактів, серед них 727 осіб, спостереження за якими завершено, і ще 90 осіб залишаються під медичним наглядом; позитивних результатів на nCoV не виявлено. Період медичного спостереження за контактними особами становить 14 днів. Оптовий базар морепродуктів м. Ухань було закрито з 1 січня 2020 року. За даними муніципальної комісії з охорони здоров’я, зразки, взяті на базарі, дали позитивний результат на nCoV.
Задля профілактики захворювання необхідно дотримуватися наступних заходів під час відвідування країн, де було зареєстровано випадки вірусу:
-
уникати близького контакту з людьми, що мають симптоми гострої респіраторної інфекції;
-
частіше мити рук з милом, особливо після безпосереднього контакту з хворими людьми або їхнім оточенням;
-
уникати тісного контакту з тваринами на фермах або у дикій природі;
-
не торкатися очей, носа та рота брудними руками;
-
уникати споживання сирих або недостатньо оброблених продуктів тваринного походження. Потрібно належним чином термічно обробляти сире м’ясо, м’ясні субпродукти, молоко та слідувати належним практикам приготування харчових продуктів;
-
люди із симптомами гострої респіраторної інфекції повинні дотримуватися правил поведінки під час кашлю та чхання (не підходити надто близько до співрозмовників, прикривати рота і носа одноразовими серветками, частіше мити руки, максимально обмежити контакти з іншими людьми).
Рекомендації для груп ризику
Група професійного ризику (працівники бійні, ветеринари, працівники зооринків, а також інші особи, що займаються поводженням з живими тваринами та продуктами тваринного походження) повинні дотримувася таких правил:
Група професійного ризику (працівники бійні, ветеринари, працівники зооринків, а також інші особи, що займаються поводженням з живими тваринами та продуктами тваринного походження) повинні дотримувася таких правил:
- слідкувати за належною особистою гігієною;
- використовувати захисні накидки, рукавиці, маски під час поводження з тваринами або свіжими продуктами тваринного походження;
- уникати контакту з рідинами організму тварин, якщо не використовуєте захисне спорядження;
- дезінфікувати та мити захисне спорядження щоденно;
- зберігати захисний одяг та спорядження після обробки у відведеному місці на роботі для попередження можливого інфікування через захисне спорядження інших осіб;
- мертвих тварин слід безпечно поховати;
- бути уважними та інформувати про будь-які нетипові захворювання у тварин відповідні інстанції.
Аналітичний центр АМУ
Галузь: