08 / Жовтень, 2024

Кабінет Міністрів України затвердив Перелік суб’єктів космічної діяльності, які звільняються від сплати земельного податку на земельні ділянки виробничого призначення до 1 січня 2033 року Постановою №1095 від 24 вересня 2024 року.

Асоціація міст України з моменту схвалення Парламентом Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України» №2836-IX від 13.12.2022 року (далі – Закон №2836) зверталась до Кабінету Міністрів України щодо необхідності приведення урядових нормативно-правових актів у відповідність до законодавства, а також щодо пришвидшення розробки та схвалення урядової постанови для визначення та затвердження переліку суб’єктів космічної діяльності, які звільняються від сплати земельного податку.

Крім того, Асоціація міст України наголошувала на важливості вирішення цього питання під час формування проєктів Державного бюджету на 2024 та на 2025 роки для забезпечення вчасного та належного формування обсягів доходів місцевих та Державного бюджету України.

Міністерство фінансів України звернулось до громад з проханням надати інформацію щодо обсягів пільг із земельного податку, наданих суб’єктам космічної діяльності у 2024 році.

Законом  №2836-IX продовжено до 1 січня 2033 року звільнення від сплати земельного податку за земельні ділянки виробничого призначення суб’єктів космічної діяльності, які здійснюють та беруть участь у реалізації ратифікованих Верховною Радою України міжнародних договорів (угод) України з питань космічної діяльності щодо створення космічної техніки (включаючи агрегати, системи та їх комплектуючі для космічних комплексів, космічних ракет-носіїв, космічних апаратів та наземних сегментів космічних систем).

Суб'єкти господарювання отримують звільнення від оподаткування у разі їх включення Кабінетом Міністрів України до відповідного Переліку суб’єктів космічної діяльності, передбаченого пунктом 1 підрозділу 6 розділу ХХ Податкового кодексу України.

Схвалення Переліку дозволить передбачити у проєкті Закону України «Про Державний бюджет України на 2025 рік», реєстр. №12000 додаткову дотацію для місцевих бюджетів з державного бюджету на компенсацію втрат доходів місцевих бюджетів, що виникли внаслідок надання державою податкових пільг зі сплати земельного податку суб'єктам космічної діяльності.

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)