03 / Жовтень, 2024

Представники Новоархангельської громади, Кіровоградська область, відвідали муніципалітет Валка (Республіка Латвія) з навчальним візитом, що відбувся 25-28 вересня 2024 року за організації Асоціації міст України.

В делегації взяли участь:

Юрій Шамановський, Новоархангельський селищний голова,

Микола Бурдига, заступник Новоархангельського селищного голови.
 

Юрій Шамановський під час відвідування центру Valka/Valga презентував очолювану ним Новоархангельську громаду, а також поділився унікальним досвідом надання різнопланової допомоги мешканцям громади під час російського військового вторгнення на територію України. Зокрема він розповів про організацію роботи пунктів незламності, особливостями надання медичної та гуманітарної допомоги, поділився інформацією щодо створення умов для внутрішньо переміщених осіб.

Голова громади детально зупинився на унікальних напрацюваннях, які має громада щодо облаштування укриттів у закладах освіти, що дає змогу в безпечних умовах продовжувати навчальний процес офлайн, попри постійні повітряні тривоги.

Гіта Авоте, мер муніципалітету Валка, відзначила, що місто пишається тим, що саме у Валці було ухвалено рішення про проголошення незалежної Латвійської Республіки. Вона також підтвердила відданість підтримці українського народу та його обраних місцевих і регіональних представників у їхньому прагненні до перемоги, миру та відновлення.

«Ми маємо намір продовжувати розширювати можливості місцевих і регіональних органів влади в Україні через міжнародні муніципальні партнерства та інші інструменти децентралізованого співробітництва», – сказала Гіта Авоте. 

Микола Бурдига відзначив, що під час навчального візиту від латвійських колег було отримано цінний досвід щодо ремонту багатоквартирних будинків за рахунок місцевого бюджету, відбувся обмін корисними напрацюваннями щодо роботи місцевої пожежно-рятувальної служби, визначено напрямки співпраці у сфері безпеки та цивільного захисту. Він акцентував увагу на досягнутих домовленостях щодо розвитку культурних проєктів, молодіжних та спортивних обмінів.

Томс Сімтіньш, начальник відділу розвитку, проектів та туризму муніципалітету Валка, наголосив, що їх громада зацікавлена у системній проєктній роботі, яка направлена покращення якості життя людей. Крім того, Україна і Латвія мають значний потенціал для розвитку туристичного бізнесу, що може стати потужним драйвером для місцевого економічного розвитку та наповнення місцевих бюджетів. Він відзначив надзвичайну користь обговорення практичних дій та порад від українських колег, які стосуються цивільного захисту і оборони.

 

 

 

 

 

 

 

 

Представники Нововархангельської громади ознайомилися з роботою муніципальних закладів, а саме:

- з принципами сталого муніципального розвитку,

- особливостями роботи державної пожежно-рятувальної служби,

- ознайомлення з організацією місцевого спортивного центру.

Сторони розглянули можливу співпрацю над спільними проєктами, зокрема:

- напрацювання спільних проєктів у галузі енергоефективності,

- організації заходів цивільного захисту населення,

- співпраця у сфері культури, молоді, освіти та спорту.

Навчальний візит реалізований у межах Меморандуму про співпрацю Асоціації міст України та Латвійської асоціації місцевих і регіональних влад.

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)