02 / Жовтень, 2024

Участь у LVIV ECO FORUM’24, що відбувся 1-2 жовтня 2024 року у Львові під гаслом «РАЗОМ ДО СТІЙКОСТІ», взяли представники  Асоціації міст України.

Олег Гарник, експерт Аналітичного центру Асоціації міст України, на виїзному засіданні Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, яке відбулося 30 вересня 20024 року, а також під час першої панельної дискусії LVIV ECO FOROM'24 наголосив на ключових аспектах забезпечення послугами тепло- та водопостачання мешканців громад.  В першу чергу, зазначив він, це збереження спроможності місцевих бюджетів забезпечувати підтримку підприємств ТКЕ та ВКГ.

«Тарифна політика держави є на сьогодні недосконалою, тарифи підприємств ТКЕ заморожені, держава не погашає заборгованість з різниці в тарифах вже третій рік, а НКРЕКП штучно блокує встановлення економічно обґрунтованих тарифів на послуги водопостачання та водовідведення для своїх ліцензіатів майже три роки, а це 75 % послуг в цій галузі. Отже, єдиним джерелом підтримки підприємств є місцеві бюджети», – зазначив Олег Гарник.

 

 

 

 

 

 

 

 

Тому надзвичайно важливою є підтримка Верховною Радою України наданих Асоціацією міст України пропозицій до проєкту Державного бюджету України на 2025 рік в законопроєкті №12000, які в тому числі спрямовані на збереження ресурсів місцевих бюджетів і на компенсацію різниці в тарифах.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оксана Бондарець, директорка проєкту «Забезпечення функціонування Муніципального центру відновлення, Асоціації міст України», під час другої панельної дискусії LVIV ECO FOROM'24 Муніципальний центр відновлення, створений Асоціацією міст України за підтримки проєкту USAID «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування «ГОВЕРЛА». Вона наголосила, що Асоціація міст України з 1992 року представляє позицію та захищає інтереси місцевого самоврядування на державному рівні, а сьогодні робота ведеться на трьох рівнях.

«Аналітичний центр Асоціації міст України системно опрацьовує та готує законодавчі ініціативи щодо діяльності муніципалітетів на центральному рівні, Муніципальний центр відновлення розпочав допомагати органам місцевого самоврядування у розробці документів стратегічного відновлення громад, напрацюванні конкретних проєктів з відновлення, пошуку напрямків залучення інвестицій, а Школа відновлення громад готуватиме експертів у сфері відновлення для посилення спроможності громад», – зазначила Оксана Бондарець.

04 жовтня 2024 року з 14 до 16 години працюватиме онлайн-платформа «Спільні можливості та дії для ефективного відновлення громад», для участі в якій ще є можливість зареєструватися.

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)