01 / Жовтень, 2024

58 громад, заклади освіти в яких були пошкоджені або зруйновані внаслідок воєнних дій, за сприяння Асоціації міст України долучилися до Програми USAID «Мріємо та діємо».

Переваги та можливості створення тимчасових освітніх просторів обговорили 19 вересня 2024 року фахівці з освіти, будівництва та представники міжнародних організацій за організаційної підтримки Асоціації міст України.

Олександр Куценко, заступник Великодимерського селищного голови, подякував за реалізацію проєкту зі створення тимчасових освітніх просторів у Богданівці. Він звернув увагу на важливість правильного вибору земельної ділянки, а саме біля об’єктів, що вже працюють і до яких підведено комунікації. Він запросив у Великодимерську громаду усіх охочих та висловив готовність поділитися напрацьованим досвідом.

Любов Квасюк, менеджерка з організації IREX,подякувала за об’єднання зусиль для розвитку і підтримки програми «Мріємо та діємо» для її якісного розвитку. Вона звернула увагу на вимоги до громад для участі в Програмі:

  • муніципалітет має надати звіт про технічне обстеження зруйнованого закладу освіти, будівля якої  пошкоджена і не підлягати легкому ремонту (категорія технічного стану 3 або 4) або якщо у радіусі 25 км немає інших доступних шкіл або наявні школи не можуть забезпечити доступ до навчального процесу для всіх учнів громади чи відсутня дорожня інфраструктура, безпечні шляхи доїзду до наявних шкіл;
  • територія розміщення має відповідати критеріям безпеки;
  • тимчасовий освітній простір можна розміщувати не менше як за 45 км від тимчасово окупованої території, державного кордону або лінії ведення бойових дій;
  • у радіусі до 500 м від закладу освіти має бути укриття (може споруджуватися і облаштовуватися паралельно із спорудженням освітнього простору);
  • муніципалітет бере на себе зобов'язання залучити необхідний персонал для управління: директора, вчителів, технічний персонал, охоронця;
  • на початок роботи освітній простір має відвідувати щонайменше 100 учнів.

Михайло Гончар, експерт з питань освіти Асоціації міст України, зазначив, що створення тимчасових освітніх просторів є чудовим рішенням, враховуючи вартість і тривалість спорудження нових шкіл.

Метою Програми є відновити безпечне та зручне середовище для навчання дітей та молоді, поки триває відбудова зруйнованих у результаті російської агресії освітніх закладів у громадах.

Галузь: 

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)