25 / Вересень, 2024

Форум громад Тернопільщини «Реформи. Децентралізація. Євроінтеграція» відбувся 23 вересня 2024 року за участі представників органів місцевого самоврядування та державної влади Тернопільської області, народних депутатів України та експертів.

Асоціацію міст України на Форумі представили:
Вадим Боярський, Шумський міський голова,
Віталій Дацко, Підволочиський селищний голова,
Андрій Старух, Монастириський міський голова,
Андрій Смаглюк, Кременецький міський голова,
Олег Кохман, Великогаївський сільський голова,
Олександр Слобожан, Виконавчий директор Асоціації міст України.


 
Вадим Боярський під час виступу звернув увагу на неможливість повної передачі територіальним громадам повноважень податкової служби з адміністрування місцевих податків та зборів, адже муніципалітети потребують не державної функції, а повного наповнення податкової бази, забезпечення надходжень до бюджету громади та контролю за сплатою місцевих податків і зборів.


 
Віталій Дацко озвучив проблеми управління земельними ресурсами, зокрема в частині невитребуваних сільськогосподарських паїв і зазначив про необхідність їх вирішення.
 

Андрій Старух звернув увагу на можливість виникнення конфлікту інтересів та корупційних ризиків в разі повної передачі територіальним громадам повноважень з адміністрування місцевих податків та зборів, а також закцентував увагу на необхідності наповнення бази платників податків на землю й нерухоме майно.


 
Андрій Смаглюк підняв питання необхідності підтримки місцевого бізнесу для забезпечення надходжень до бюджетів громад, наголосив на важливості підтримки законопроєкту про економічне бронювання.
 

Олег Кохман висловив підтримку поверненню «військового» і «силового» ПДФО до місцевих бюджетів, адже для Великогаївської громали вилучення цього податку – це мінус 75 млн гривень у місцевому бюджеті. Однак, попри те, що забрали фінансовий ресурс, запити про допомогу від військових частин як надходили, так і продовжують надходити, а громада продовжує допомагати військовим.

Олександр Слобожан представив позицію Асоціації міст України до проєкту Державного бюджету на 2025 рік та озвучив пропозиції для забезпечення фінансової спроможності громад.

 

Зокрема Виконавчий директор Асоціації міст України у своєму виступі наголосив на необхідності збереження 64 % ПДФО в місцевих бюджетах і повернення «військового» та «силового» ПДФО. Також він закцентував увагу на важливості зупинення вилучення з бюджетів громад реверсної дотації на час воєнного стану та зазначив, що необхідно переходити до європейської вертикально-горизонтальної моделі вирівнювання.

«Важливою є комунікація очільників громад з мешканцями задля підвищення рівня їх поінформованості про проблеми, з якими зіштовхуються органи місцевого самоврядування, зокрема в бюджетному процесі», – зазначив Олександр Слобожан.

Під час Форуму учасники обговорили стан реформи децентралізації і законодавчий вектор її подальшого розвитку, виклики для місцевого самоврядування на Тернопільщині, а також участь муніципалітетів у процесі євроінтеграції.

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)