24 / Вересень, 2024

Форум громад Хмельниччини «Реформи. Децентралізація. Євроінтеграція» відбувся 20 вересня 2024 року за участі представників органів місцевого самоврядування, державної влади та народних депутатів України. 

Асоціацію міст України на Форумі представили:

Василь Сидор, член Правління Асоціації міст України, Славутський міський голова,
Анатолій Когут, Солобковецький сільський голова,
Костянтин Черниченко, Волочиський міський голова, 
Анатолій Тимчук, Староушицький селищний голова, 
Віталій Бузиль, Шепетівський міський голова,
Олександр Ткач, Меджибізький селищний голова,
Микола Мельничук, Старокостянтинівський міський голова,
Олександр Слобожан, Виконавчий директор Асоціації міст України.

Василь Сидор акцентував увагу присутніх на створення належного рівня фінансового забезпечення громад в зоні спостереження АЕС та необхідності фінансування стримування тарифів для населення комунальними підприємствами.

Анатолій Когут розповів про ситуацію з фінансовим забезпеченням в громаді та нестачу обігових коштів для співфінансування важливих для громад ініціатив.

Костянтин Черниченко озвучив питання придбання техніки для комунальних підприємств з-за кордону. Зазначив, що в умовах обмежених фінансових ресурсів громад це могло б бути гарним варіантом поповнення автопарку комунальних підприємств.

Анатолій Тимчук говорив про розвиток локального туризму та наголосив, що це має стати гарною базою для впровадження реабілітаційних заходів для ветеранів та військовослужбовців. Також поділився успішним досвідом залучення грантів для розвитку громади.
 

Віталій Бузиль поділився із учасниками Форуму успіхами громади у допомозі військовослужбовцям і реабілітації ветеранів. Він розповів, що у громаді готується до відкриття повноцінне реабілітаційне відділення для них.

Олександр Ткач у своєму виступі підняв проблеми із інтеграцією ВПО. Він зазначив, що в громаді гостро стоїть питання із забезпеченням вимушених переселенців житлом, роботою та наданням психологічної допомоги.
 

Микола Мельничук зупинився на недостатності наповнення місцевих бюджетів та неможливості фінансування делегованих державою повноважень. Підкреслив, що громади мають отримувати «військове» і «силове» ПДФО.
 

Олександр Слобожан представив позицію Асоціації міст України щодо фінансового забезпечення громад в проєкті Закону України «Про Державний бюджет України на 2025 рік», яка захищає збереження 64% ПДФО в бюджетах територіальних громад, реверсної дотації та необхідність закладення в бюджеті достатніх обсягів освітньої субвенції, базової дотації, додаткових дотацій та інших.

Олександр Слобожан окремо зупинився на необхідності недопущення вилучення у громад лісових земельних ділянок та розблокування права перетину кордону службовцями та депутатами місцевих рад.


 
Під час Форуму учасники обговорили низку питань, які стосуються актуального стану реформи децентралізації, участі українських громад у процесі інтеграції до ЄС, викликів для органів місцевого самоврядування на Хмельниччині.

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)