28 / Серпень, 2024

«Військовий» ПДФО був вилучений з бюджетів громад у 2023 році разом із «силовим» ПДФО всупереч обʼєднуючій пропозиції Асоціації міст України про спільну відповідальність, спільний захист і звільнення наших територій, спільну Перемогу.

За відсутності орієнтовно 115 млрд гривень, вилучених державою з бюджетів громад, органи місцевого самоврядування продовжують максимально допомагати Обʼєднаним силам Збройних Сил України, але коштів на всі запити військових критично не вистачає.

Інформацію про використання державою вилучених в громад коштів на запит Асоціації міст України та за дорученням Премʼєр-міністра України Дениса Шмигаля надало Міністерство фінансів України.

Лише 45% фактичних надходжень ПДФО використали головні розпорядники бюджетних коштів за січень-липень 2024 року.

Загалом у 2024 році здійснено видатків на суму 32 млрд гривень із 77,3 млрд гривень надходжень. При чому якщо військові підрозділи системно використовують кошти, то Мінстратегпром за цей період з виділених йому 25 млрд гривень, які вилучені в громад на забезпечення військових підрозділів, зміг використати «аж» 529 млн гривень - 2%.

У 2023 році вилучені у громад кошти були використані на 65% з подібною динамікою:

Міністерство оборони використало 100% коштів, а Держспецзв'язку використала 0 гривень.

Позиція Асоціації міст України незмінна:

війна не привід вилучати кошти, а стимул їх обʼєднувати. Вся система публічної влади повинна працювати в єдності на Перемогу України. ПДФО всіх громадян України, незалежно від місця їх роботи чи служби, повинен однаково розподілятися до бюджетів громад для визначеного законом оперативного реагування на потреби військових.

 

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)