23 / Серпень, 2024

Олександр Слобожан, Виконавчий директор Асоціації міст України, взяв участь у регіональному форумі «Власна енергія громад. Зелена трансформація регіонів», що відбувся у Луцьку 22 серпня 2024 року. 

Під час Форуму було представлено чотири модульні фотоелектричні станції потужністю 0,6 МВт, встановлені в Луцькій громаді на комунальному підприємстві «Луцькводоканал» за принципом Net Billing. 

Сонячні електростанції розміщені на водоочисних спорудах, які забезпечують водою 70% міста.

«Місто Луцьк і КП «Луцькводоканал» своїм прикладом показують, як можна розвиватися, розраховуючи не тільки на бюджет, а і на кредитне плече міжнародних фінансових організацій і банків. Українські банки не гірше за МФО вміють структурувати інвестиційні проєкти громад і комунальних підприємств, та головне – набагато швидше. 
 
Укрексімбанк першим в Україні залучив пряму програму від Європейського банку реконструкції та розвитку для муніципалітетів й спільно з Міністерством фінансів України та Асоціацією міст України створив платформу «Міста для людей», на якій:
-  розглядаються реалізовані містами та комунальними підприємствами проєкти,
- ⁠порівнюються різні типи структурування кредитів, лізингу містам і комунальним підприємствам,
- ⁠анонсуються та опрацьовуються зміни законодавства,
- проводиться навчання фінансистів місцевого самоврядування фахівцями Міністерства фінансів України і банку», – зазначив Олександр Слобожан.

Учасники Форуму обговорили актуальні проблеми енергетичної безпеки громад та шляхи їх вирішення, обмінялись досвідом впровадження інвестиційних проєктів.

Галузь: 

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)