19 / Липень, 2024

18 липня 2024 року відбулася двостороння онлайн-зустріч представників Сарненської міської громади, Рівненська область, та муніципалітету Кадораго (Італія).

До зустрічі долучилися представники муніципалітетів Сарни та Кадораго, Ради європейських муніципалітетів і регіонів CEMR, Асоціації міст України.

Руслан Серпенінов, Сарненський міський голова, розповів про очолювану громаду, до складу якої входить місто Сарни, 35 сільських населених пунктів та 11 старостинських округів. Наразі тут проживає 65 963 людини, у тому числі 1285 внутрішньо переміщених осіб.

Основу економічної діяльності складають оптова та роздрібна торгівля, сільськогосподарське виробництво, лісозаготівля, логістичні послуги, громадське харчування. Розвинена машинобудівна, металообробна, деревообробна та харчова промисловості.

Крім того, у громаді працює потужна освітня і культурна мережі. Кластерний заклад – Сарненська центральна районна лікарня, до складу якої входить 14 відділень, у тому числі кардіоцентр для оперативних втручань та лікування серцевих патологій. Працює Центр психо-соціальної підтримки.

Водночас, Руслан Серпенінов окреслив низку пріоритетних напрямків для розбудови партнерства, зокрема:

  • співпраця у сфері харчової промисловості – виробництво мʼясо-молочної продукції, напівфабрикатів;
  • налагодження взаємозв’язків між фермерськими господарствами;
  • співробітництво у соціальній сфері – cтворення умов для психофізичної реабілітації військовослужбовців, організації відпочинку дітей воїнів ЗСУ.

Представники Сарненської громади готові поділитись напрацюваннями та досвідом у сфері створення безпекового середовища та психореабілітаційної роботи.

Паоло Клерічі, мер Кадораго, розповів, що місто, в якому проживає 8 000 мешканців, знаходиться у Ломбардії, провінції Комо, до якої входить 146 муніципалітетів. Розлого інформував про наявний потенціал у культурній і освітній сферах. Також повідомив, що у місті працює потужне підприємство харчової промисловості, зокрема налагоджено виробництво молочної продукції, а сири експортуються за межі Італії. Активно розвивається агробізнес і фермерство.

Крім того, він висловив зацікавленість і готовність до співпраці з українською громадою, обміну досвідом та ідеями.

Габріеле Бонафеде, старший експерт Ради європейських муніципалітетів і регіонів CEMR, запевнив, що підтримуватиме на усіх етапах ініціативи з налагодження ефективного, довготривалого, рівноправного партнерства громад України та країн ЄС. Він також зауважив, що Кадораго дуже динамічна територія, тут можна знайти багато спільних точок дотику для партнерства у сфері бізнеса, освіти, культури.

Людмила Даменцова, директорка проєкту «Сприяння всебічному розвитку громад через аналітику, діалог та міжнародне співробітництво», Асоціація міст України, висловила щиру вдячність італійському народу, всім міжнародним організаціям за підтримку нашої країни у боротьбі з російським агресором. Вона також відзначила проактивну позицію учасників зустрічі та зацікавленість у співпраці, висловивши сподівання, що подальше партнерство буде якісним, тривалим, корисним і рівноправним для обох громад.

Обмін досвідом між українськими та італійськими муніципалітетами, розвиток партнерських відносин є системними: 21 липня 2023 року представники громад взяли участь в онлайн-форумі солідарності: «Мости довіри: Італія – Україна».

Захід організовано Асоціацією міст України у рамках Проєкту «Сприяння всебічному розвитку громад через аналітику, діалог та міжнародне співробітництво», що реалізовується за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)