18 / Липень, 2024

17 липня відбулася 2024 року відбулася двостороння онлайн-зустріч представників  Гайворонської міської ради, Кіровоградська область, та муніципалітету Бруси (Польща).

До заходу долучилися представники муніципалітетів Гайворон та Бруси, Асоціації польських міст, Асоціації міст України.

Роман Волуйко, Гайворонський міський голова, коротко розповів про очолювану ним громаду, до складу якої входить місто Гайворон та 5 старостинських округів (17 населених пунктів). Наразі тут проживає 24 710 осіб, у тому числі більше двох тисяч внутрішньо переміщених осіб. Гайворонська територіальна громада є привабливим туристичним осередком завдяки своїм історичним та природним пам'яткам.

Водночас він окреслив низку напрямків для подальшої співпраці, а саме:

- розвиток відновлювальної енергетики;

-  оновлення парку комунальної техніки;

- будівництво бомбосховищ;

- комплексне управління твердими побутовими відходами,

- будівництво/ремонт комунальної інфраструктури (водопостачання та водовідведення).

Олександра Малюта, методистка з культурно-масової та інформаційної роботи комунального закладу «Центр культури і дозвілля» Гайворонської міської ради, детально зупинилася на пріоритетних напрямках роботи громади. Зокрема, вона розповіла про модернізацію протягом 2022-2023 років Центральної міської лікарні. У цей же час були виконані роботи з реконструкції та облаштування приміщення для компактного проживання внутрішньо переміщених осіб, переоснащено їдальню Гайворонського ліцею №1. Наразі тривають заходи з організації в громаді ветеранського хабу, створення реабілітаційного відділення та оновлення медичної діагностичної лабораторії.

Маріола Родзен, секретарка гміни, місто Бруси, привітала усіх присутніх та подякувала Асоціації польських міст, Асоціації міст України за організацію зустрічі. Презентуючи свою громаду, вона повідомила, що місто Бруси знаходиться в північній частині Польщі, у Борах Тухольських, належить до Хойницького повіту Поморського воєводства. Тут проживає 5 209 осіб. Сільське господарство і туризм – основні галузі економіки регіону.

Вона зазначила, що польська громада відкрита для співпраці і готова поділитися напрацьованим досвідом у частині залучення коштів світових банків для розвитку закладів освіти, культури, комунального господарства.

Яцек Брускі, директор Управління освіти, ознайомив учасників зустрічі з освітнім потенціалом міста Брус, а саме з матеріально-технічним забезпеченням та структурними особливостями освітньої мережі. Він звернув увагу учасників заходу, що  їхня громада має значний досвід у частині організації різних молодіжних обмінів.

Павел Вольтер, директор Управління комунального господарства, детально розповів про комунальне господарство міста, зокрема, приділивши особливу увагу отриманому досвіду зі створення Товариства з управління відходами. Завдяки організаційним новаціям у громаді значно покращилася ситуація зі збиранням, перевезенням та подальшим контролем за всіма операціями, пов’язаними з прибиранням території.

Анна Орліковська, директорка Культурного центру та бібліотеки, розповіла про роботу Культурного центру та бібліотеки. Вона також висловила готовність до культурних обмінів між громадами Гайворона та Бруси.

Алісія Стахов’як, старша експертка з міжнародної співпраці, Асоціація польських міст, зазначила, що рада вітати активну розбудову мостів дружби між польськими та українськими громадами. Таке партнерство сприятиме обміну корисною інформацією та передовими практиками між країнами, об'єднуватиме інституційні установи для взаємного сталого економічного розвитку.

Людмила Даменцова, директорка проєкту «Сприяння всебічному розвитку громад через аналітику, діалог та міжнародне співробітництво», Асоціація міст України, подякувала польській стороні за підтримку України з першого дня повномасштабного вторгнення. Вона зазначила, що мета проєкту – налагодження якісного, рівноправного, довготривалого партнерства між муніципалітетами України та Польщі, яке сприятиме відновленню та спільному розвитку. Громади України мають унікальний досвід роботи у кризових умовах, у частині оперативної перекваліфікації кадрів, яким готові ділитися із своїми партнерами. Вона запропонувала сторонам сформулювати перелік пріоритетних питань для подальшого спільного опрацювання та обміну досвідом.

Під час заходу учасники домовилися розпочати співпрацю для посилення стійкого економічного і культурного розвитку громад.

Захід організовано Асоціацією міст України у рамках Проєкту «Сприяння всебічному розвитку громад через аналітику, діалог та міжнародне співробітництво», що реалізовується за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

 

 

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)