15 / Липень, 2024

Публічне обговорення законопроєкту №11161, що відбулося 11 липня 2024 року, організоване Міжнародним республіканським інститутом (IRI), модерував Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.

Після ухвалення Верховною Радою України законопроєкту №11161 у першому читанні, за основу, для доопрацювання його до другого читання Асоціація міст України надала народним депутатам пропозиції, напрацьовані за результатами роботи Секції Асоціації міст України з розвитку деокупованих та тимчасово окупованих громад.
 
Артур Герасимов, народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, перший автор законопроєкту №11161, зауважив, що після прийняття цього проєкту біженцям з тимчасово окупованих територій не потрібно буде надавати фотодокази та висновки комісії для отримання компенсації за зруйноване житло.

«Саме для тих ВПО, в кого зруйновано чи пошкоджено житло на окупованих чи в зоні бойових дій територіях, ми вилучаємо вимогу надання фотодоказів, обов’язковий візит комісії та найважливіше – на цих територіях пошкоджене житло прирівнюємо до зруйнованого», – наголосив Артур Герасимов.

Дмитро Разумков, народний депутат України, член Національної інвестиційної ради, співавтор законопроєкту, зазначив, що людині буде достатньо відмовитися від житла на окупованій території, щоб претендувати на отримання  компенсації.

Павло Фролов, народний депутат України, Голова Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань захисту майнових та немайнових прав внутрішньо переміщених та інших осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України, звернув увагу учасників на те, що за оцінками Світового банку, Уряду, ЄС та ООН станом на 31 грудня 2023 року потреби у відновлені та реконструкції в Україні оцінюються майже в 486 млрд доларів США. Наразі 58 тисяч родин отримали допомогу за програмою єВідновлення, ще 3 тис родин мають на руках сертифікати за повністю зруйноване майно. Враховуючи усі ці потреби, розробка дієвого механізму компенсації є ключовим моментом на сьогодні.

Василь Мокан, народний депутат України, Заступник Голови Комітету з питань молоді і спорту, Голова підкомітету з питань національно-патріотичного виховання,  зазначив, що законопроєкт №11161 закріпить правовий механізм визнання факту обмеження права власності, пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією російської федерації проти України.

Микола Величкович, народний депутат України, Заступник голови Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань захисту майнових та немайнових прав внутрішньо переміщених та інших осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України, звернув увагу на те, що положення законопроєкту зроблять можливою  юридичну фіксацію збитків на тимчасово окупованих територіях та в зоні активних бойових дій. Це сприятиме забезпеченню репарацій з російської федерації.

Аркадій Петросян, Голова ГС «Асоціація молодих ВПО України», зазначив, що забезпечення житлом є однією з найголовніших питань для всієї України та наголосив на важливості повернення людей з-за кордону. Якщо буде надана можливість житла, люди будуть повертатись та жити в Україні.

Олександра Кіріцева, Голова студентського самоврядування Донецького національного медичного університету,  зазначила, що багато студентів та спеціалістів покидають Україну через відсутність житла і знаходять прихисток за кордоном. Вона висловила сподівання, що законопроєкт №11161 допоможе зберегти кадровий потенціал країни. 
 
Данило Метельський, Директор ГО «Центр соціальних трансформацій», старший викладач кафедри міжнародних відносин НаУКМА, запропонував передбачити у документі, який готується до другого читання, можливість повернути своє житло після деокупації, віддавши державі надану раніше компенсацію.  
 
Дар’я Децька, Радниця Голови ГС «Асоціація Молодих ВПО», висловила сподівання, що законопроєкт створить процедуру отримання компенсації за пошкоджене житло для всіх ВПО, тобто виправить певні правові прогалини.
 
Анастасія Бурау,  юристка з питань адвокації БФ «Право на захист», звернула увагу, що в Законі України «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України» №2923-IX від 23.02.2023 року відсутній термін «суб’єкт отримання компенсації» та запропонувала передбачити відмову від права власності на користь державі у випадку ухвалення Комісією рішення про надання компенсації.
 
Марина Ковальова, Голова Ради ВПО Бучанського району, звернула увагу, що залишається відкритим питання щодо підтвердження права власності на житло. 

Асоціація міст України системно працює на захист мешканців деокупованих та тимчасово окупованих громад, їх представниками опрацьовуються всі питання відновлення в Секції Асоціації міст України з розвитку деокупованих та тимчасово окупованих громад.

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)