12 / Липень, 2024

Двостороння зустріч з підготовки до ознайомчого візиту підприємців та представників Житомирської міської ради до муніципалітету Віла-Нова-де-Фамалікан (Португалія) відбулася 10 липня 2024 року. 

Під час зустрічі представники Житомирщини мали змогу розповісти колегам з Віла-Нова-де-Фамалікан про свої підприємства.

Світлана Ольшанська, перша заступниця міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Житомирської міської ради, подякувала португальським колегам за відкритість, готовність ділитись напрацьованим досвідом, можливість відвідати Португалію та перейняти унікальний досвід колег. Вона презентувала Житомирщину, розповівши про ключові галузі промисловості, бізнесу, освіти та науки.

Марина Білоус, начальниця відділу інвестицій та підприємництва Житомирської міської ради, презентувала роботу швейної фабрики «Марічка». Тут налагоджено пошиття щоденного одягу для дорослих та дітей, виконують широкий спектр робіт під конкретного замовника.

Аліна Бацманова, менеджерка компанії OST WON, повідомила, що їхній цех відшиває одяг для жінок і чоловіків. Якість їхньої продукції вже оцінили в Сполучених Штатах Америки, країнах Європи та Азії.

Галина Бондар, власниця і керівниця компанії «Королева ночі», яка спеціалізується на пошитті текстильної продукції для дому, розповіла про основні напрямки роботи, виробничі потужності та поділилася досвідом реалізації готових виробів. Вона зауважила, що на виробництві налагоджено повний цикл від закупівлі сировини, виготовлення упаковки,  до реалізації готової продукції.

Микола Янушкевич, власник компанії LLC «Kraftovyi svit», яка спеціалізується на виробництві крафтового вина, розповів про особливості продукції, виробничі потужності, а також поділився планами на майбутнє. Він висловив сподівання, що спілкування з португальськими виноробами збагатить його досвідом і надихне на запуск нових лінійок крафтових вин.

Валерія Колесніченко, проєктна координаторка, GIZ, зазначила, що інтенсифікація контактів між муніципалітетами, які мають спільні цінності, сприятиме розвитку кластерних ініціатив на державному рівні.

Португальська сторона також надала інформацію про особливості регіону, у якому розташована Віла-Нова-де-Фамалікан та презентувала роботу місцевих компаній.

Катаріна Алвес, представниця Департаменту міжнародних зав’язків муніципалітету Віла-Нова-де-Фамалікан, Детально розповіла про стратегічні напрямки роботи, розвитку та  значний досвід міжнародної співпраці з представниками різного бізнесу. Зокрема, Віла-Нова-де-Фамалікан, вважається експортним лідером в текстильному секторі економіки. У цій галузі напрацьовані інноваційні практики, експортно-імпортні стратегії, залучення крупних інвестицій світових банків. Представники цього бізнесу готові ділитися досвідом та зацікавлені у розширенні ринків через міжнародну співпрацю.

Альона Довгаль, перший секретар з економічних питань посольства України в Португальській Республіці, зауважила, що співпраця між Житомиром та Віла-Нова-де-Фамалікан відбуватиметься на двох рівнях – муніципальному та, бізнесовому. Така консолідація зусиль і потенціалу має очевидні переваги і сприятиме розвитку як підприємств, так і громад, де вони базуються.

Мануель Гонсалвес, власник компанії TMG, розповів про історію сімейного бізнесу, який був започаткований на початку минулого століття. Наразі, очолюване ним підприємство, фокусує основні виробничі потужності на виробах для автомобільної промисловості.

Жозе Тейшейра, менеджер компанії Riopele, звернув увагу, що на його підприємстві напрацьований унікальний досвід роботи з різним  типами волокон. Крім того, компанія має розвинуті експортні зв’язки з країнами Європейського союзу.

Пауло Перейра, власник компанії AACTêxteis, запевнив, що він готовий показати і розказати українським колегам про виробництво одягу класу «люкс», який  експортується в країни Європи, Азії та Америки.

Ана Паула Дініс, менеджер Асоціації текстильних підприємців, зазначила, що наразі експорт текстильної продукції Португалії до країн Євросоюзу становить 80%, а загальний товарообіг складає 4 млрд доларів. Основна мета роботи Асоціації – сприяти економічному приросту компаній. Організація активно захищає свої членів як на міжнародному, так і на місцевому рівнях. Крім того, зараз робота зосереджена на впровадженні принципів роботи зеленої економіки. Португальська сторона зацікавлена у співпраці з представниками українського текстильного бізнесу і готова сприяти будь-яким починанням.

Тарас Малишівський, експерт з питань співпраці бізнесу України та країн ЄС, Асоціація міст України, зазначив, що саме місцевий економічний розвиток та підтримка малого та середнього бізнесу сприяє створенню умов для якісного, комфортного життя людей. Підбиваючи підсумки зустрічі, подякував учасникам за проактивну позицію та участь у заході. Він звернув увагу, що запис онлайн-конференції з презентаціями, можуть бути розіслані учасникам для більш ґрунтовної підготовки до зустрічі.

Співпраця між Житомиром та Віла-Нова-де-Фамалікан може дати поштовх для зміцнення сталого та всебічного розвитку громад.

Захід організовано Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України», в межах Програми міжнародної співпраці «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», яка спільно фінансується Європейським Союзом та урядом Німеччини. Реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Програма, спрямована на підтримку економічної стійкості, відновлення та зростання України, створення кращих умов для розвитку українських малих і середніх підприємств (МСП), а також підтримку інновацій та експорту. Детальніше: www.eu4business.org.ua Зміст публікації є виключною відповідальністю Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціації міст України» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу, уряду Німеччини, GIZ.

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)