12 / Липень, 2024

Олександр Слобожан, Виконавчий директор Асоціації міст України, 11 липня 2024 року взяв участь у діалозі з громадами «Децентралізація на зв’язку»: пріоритети ветеранських політик – алгоритми взаємодії держави та територіальних громад, де розповів про можливості громад та виклики, що стоять перед ними в реалізації завдань ветеранських політик.

«Основне завдання як державної влади, так і органів місцевого самоврядування – повернення ветеранів до цивільного життя. Однак існує низка проблем в організації підтримки ветеранів/ветеранок та членів їхніх сімей, які потребують вирішення», – зазначив Олександр Слобожан.

Виконавчий директор Асоціації міст України підкреслив, що для реалізації якісної ветеранської політики необхідна фінансова підтримка від держави. Зокрема, для впровадження програми «Помічник ветерана» громада має створити робоче місце, забезпечити заробітною платою, сплатити податки, забезпечити комунальними послугами, енергоносіями, для чого потрібні кошти.

Одним із проблемних питань для громад є брак фахівців із надання психологічної підтримки, тому вже зараз необхідно готувати фахівців, виділяти на це кошти централізовано, передбачити в пакеті медичних послуг в НСЗУ послуги психолога. 

Важливим є надання освітніх специфічних послуг для ветеранів та ветеранок, які втратили зір/слух під час війни, тобто здобуття ними нових навичок у спілкуванні, отримання професій, та доступність транспортних засобів для перевезення людей з інвалідністю.

Крім того, Олександр Слобожан звернув увагу учасників діалогу на петицію до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо права на освіту дітей ВПО та скасування наказу МОН України від 13.06.2024 № 850 «Про затвердження Порядку та умов здобуття загальної середньої освіти в комунальних закладах загальної середньої освіти в умовах воєнного стану в Україні», яка лише протягом двох днів зібрала 25000 підписів, необхідних для розгляду Кабінетом Міністрів України.
 
Виконавчий директор Асоціації міст України зазначив також про роботу громад у сфері ветеранської політики, зокрема надання додаткових пільг на оплату комунальних послуг, крім тих, які передбачені державою, матеріальні виплати, за рахунок місцевих бюджетів за фінансової спроможності громади. Також громади виготовляють проєктно-кошторисну документацію для будівництва житла для ветеранів.

«Асоціація міст України спільно із Європейським комітетом регіонів беруть участь у програмі з оздоровлення дітей ветеранів та членів сімей загиблих. Подано 16 тисяч заявок, вже 3,5 тисяч дітей ми спільно з Комітетом регіонів оздоровили», - розповів Олександр Слобожан.

Також він звернув увагу на можливості долучення організацій, які можуть надати фінансову допомогу сільським, селищним, міським громадам для оздоровлення дітей.

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)