10 / Липень, 2024

Енергетичну стійкість територіальних громад обговорили під час засідання Правління Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України», що відбулося 10 липня 2024 року, участь в якому взяв т.в.о. Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Василь Шкураков.

 

«Для нас важливо вчасно підготувати наші міста, селища й села не просто до зими, але до зими зі складною ситуацію з енергопостачанням. Зі свого боку, місцевого самоврядування, робимо все необхідне. Важливо, щоб Парламент і Уряд прийняли ті рішення, без яких насправді  неможливо забезпечити підготовку до зими: компенсацію різниці в тарифах, спрощення приєднань, збереження 64% ПДФО в місцевих бюджетах та інші, які ми детально зазначаємо», - підкреслив Голова Асоціації міст України, Київський міський голова Віталій Кличко.

 

«Маємо багато завдань з підготовки до опалювального сезону. На жаль, більшість з них не нові. Жодного контролю за тарифами на теплопостачання немає, при цьому необхідність у компенсації різниці в тарифах є, тому ми працюємо зараз з міжнародними партнерами по імплементації механізму контролю. Важливо, що ми в Ukraine Facilities маємо зобов’язання відмінити заморозку тарифів, відповідно маємо разом готувати це рішення.

Вже зареєстрований в Парламенті законопроєкт 11273, яким передбачено взаємозв’язок між компенсацією різниці в тарифах та стягненнями Нафтогазу, процедури реструктуризації. Прошу Асоціацію міст України підтримати цей законопроєкт.

Ми напрацьовуємо з USAID та іншими міжнародними партнерами механізм закупівлі когенераційних установок  та іншого обладнання.

Напрацьовано зміни до постанови 812. Ми повністю підтримуємо позицію АМУ про продовження ПСО до закінчення воєнного стану, але наразі пропонуємо продовжити до 15.04.2025.

Уряд схвалив зміни до постанов 1320 та 1010, якими спростили умови підключення енергогенеруючого обладнання, Держенергонагляд має цілодобову гарячу лінію для реагування на проблеми, що виникають. Міністерство контролює підключення кожної установки, для всіх нас це дуже важливо.

Спільно з Європейським інвестиційним банком працюємо над впровадженням програми по водопостачанню, маємо системно вирішити багато проблем.

З мобілізації ми підтримали позицію щодо необхідності 100% бронювання фахівців підприємств, що обслуговують системи життєзабезпечення. Вже 311 підприємств отримали можливість для такого оформлення бронювання», - розповів у своїй доповіді Василь Шкураков.

 

За результатами обговорення питання члени правління схвалили рішення звернутися до Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України з переліком пропозицій від Асоціації міст України, реалізація яких необхідна для підготовки до наступного опалювального періоду та забезпечення мешканців громад життєво необхідними послугами.

Серед пропозицій:

1. Ухвалити проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» щодо компенсації різниці в тарифах» (№10383 від 29.12.2023).

2. Розробити та ухвалити законопроєкт, який передбачить виділення з державного бюджету коштів для повного погашення заборгованості з різниці в тарифах підприємствам теплопостачання та водоканалізаційного господарства.

3. Продовжити постачання природного газу підприємствам теплопостачання за режимом ПСО до 15 квітня 2025 року.

4. Змінити співвідношення розподілу отриманих за надані підприємствами теплопостачання споживачам послуги теплопостачання та гарячого водопостачання коштів, передбачивши залишення на рахунках підприємств не менше 40 % коштів.

5. Заборонити постачальникам природного газу та операторам газорозподільних систем здійснювати будь-які дії щодо примусового стягнення заборгованості з підприємств теплопостачання до закінчення дії воєнного стану в Україні та погашення державою заборгованості з різниці в тарифах.

6. Збільшити необхідний фінансовий ресурс для закупівлі джерел автономного енергопостачання.

7. Забезпечити бронювання від мобілізації фахівців, необхідних для проєктування, встановлення та підключення до мереж джерел автономного енергопостачання.

8. Спростити процедури проєктування, закупівлі, встановлення та підключення до мереж джерел автономного енергопостачання, внісши зміни до Податкового і Митного кодексів України, Закону України «Про ринок електричної енергії» та певних постанов Кабінету Міністрів України.

9. Збільшити строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів для відновлення об’єктів енергетики.

Під час засідання Правління Асоціації міст України були розглянуті також інші важливі питання діяльності органів місцевого самоврядування.

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)