09 / Липень, 2024

Інформаційна сесія щодо налагодження міжнародного партнерства та співпраці для місцевого економічного розвитку, в якій взяли участь представники муніципалітету Віла-Нова-де-Фамалікан (Португалія) і португальського текстильного бізнесу, відбулась 3 липня 2024 року.

Паула Дорадо, представниця міської ради Віла-Нова-де-Фамалікан, привітала ініціативу щодо налагодження міжнародної співпраці у текстильному секторі, зазначивши, що муніципалітети можуть стати у цій справі надійною та ефективною платформою для генерації ідей та розвитку проєктів. Для визначення компаній-учасниць та спільних інтересів, більш ефективної побудови партнерства у форматі Win-win, вона запропонувала надати більше інформації про українських підприємців для планування подальших спільних дій.

Антоніо Браз Коста, голова Національного текстильного центру, висловив високу зацікавленість у налагодженні міжнародної співпраці. Він зазначив, що Португалія має потужну текстильну промисловість. На 90% це сімейний бізнес, представлений середніми та малими підприємствами. Національний текстильний центр працює у  постійній тісній взаємодії з муніципалітетами, тому майбутнє партнерство він розглядає у двох площинах – комерційній та на рівні органів місцевого самоврядування. На його думку, така співучасть, має значні перспективи, адже представники текстильної галузі весь час знаходяться у процесі пошуку нових виробничих технологій, сировинних баз, зацікавлені в обміні інформацією та комунікації з науковими та дослідними установами.

Тарас Малишівський, експерт з питань співпраці бізнесу України та країн ЄС зазначив, що наразі між Україною і Португалією є всі умови для створення тривалої та стійкої ділової співпраці.

Водночас, він окреслив кроки, які необхідно зробити сторонам для налагодження міжнародного бізнес-партнерства:

  • ідентифікація (знайомство партнерів);
  • вибір інформаційних платформ для оперативної комунікації;
  • визначення цілей та розробка спільної стратегії для подальшого сталого розвитку;
  • підписання контрактів і меморандумів;
  • спільна активність, оцінка співпраці, контроль індикаторів досягнень;
  • постійне оновлення планів.

Він також наголосив, що в Україні напрацьований колосальний досвід роботи в кризових умовах, лімітованих ресурсів, а також зі швидкої перекваліфікації кадрів, у тому числі опанування жінками чоловічих професій. Разом з тим, у нас напрацьовані кейси із запровадження інноваційних технологій та практик, які активно запроваджуються на виробничих підприємствах.

Презентуючи виробників текстильної продукції Житомирщини, експерт акцентував увагу на тому, що легка промисловість сьогодні є потужним  багатогалузевим комплексом зі швидким обертанням капіталу, орієнтованим на кінцевого споживача. Потенціальні можливості малих і середніх підприємств дозволяють виробляти широкий спектр товарів, здатних задовольнити попит не лише внутрішнього ринку.

Він запропонував представникам португальського текстильного бізнесу та муніципалітету Віла-Нова-де-Фамалікан надати пропозиції українській стороні для подальшої взаємодії та розвитку бізнесів, налагодження взаємовигідного партнерства та подальшого залучення інвестицій міжнародних фондів.

Мар'яна Конончук, експерт з питань співпраці українських муніципалітетів із муніципалітетами країн ЄС, привітала присутніх та презентувала роботу Асоціації міст України, яка об’єднує 1055 сільських, селищних, міських територіальних громад, – усі вони, попри воєнні виклики, продовжують планувати майбутнє та мають потужний потенціал для налагодження сталих економічних міжнародних зав’язків.  

Вона детально зупинилася на перевагах місцевих урядів у частині налагодження ділової співпраці та бізнес-партнерства, основні серед яких:

  • створення бізнес-платформ між муніципалітетами;
  • обмін досвідом;
  • експортна підтримка та вихід на міжнародні ринки;
  • залучення інвестицій;
  • впровадження інновацій на рівні екосистем.

Результатом зустрічі стало прийняття спільного рішення планування ознайомчого візиту української делегації у Віла-Нова-де-Фамалікан.

Захід організовано Всеукраїнською асоціацією органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України», в межах Програми міжнародної співпраці «EU4Business: відновлення, конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», яка спільно фінансується Європейським Союзом та урядом Німеччини. Реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Програма, спрямована на підтримку економічної стійкості, відновлення та зростання України, створення кращих умов для розвитку українських малих і середніх підприємств (МСП), а також підтримку інновацій та експорту.

Детальніше: www.eu4business.org.ua.

Зміст публікації є виключною відповідальністю Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціації міст України» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу, уряду Німеччини, GIZ.

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)