03 / Липень, 2024

Асоціація міст України проти зменшення доходів територіальних громад, передбаченого Бюджетною декларацією на 2025–2027 роки, схваленою Урядом 28 червня 2024 року №751.

Для збереження можливості виконання повноважень органів місцевого самоврядування, надання необхідних послуг мешканцям і допомоги Об'єднаним Силам ЗСУ, Асоціація міст України вимагає вилучення з тексту Бюджетної декларації наступних норм:

- зниження на 4% частки ПДФО, що зараховується до бюджетів місцевого самоврядування. Реалізація такої норми у 2025 році призведе до 11,4 млрд гривень втрат місцевих бюджетів та до припинення тепло- та водопостачання мешканцям більшості населених пунктів України. Більше того, наявність саме 64% ПДФО у громад зазначено у Звіті Європейської комісії як частина фіскальної децентралізації, тому зменшення цього показника негативно вплине на хід перемовин щодо вступу України до ЄС;

- застосування з 2025 року реверсної дотації. У 240 територіальних громадах (78% з яких це села, селища, малі міста) пропонується вилучити 16,6 млрд гривень, за рахунок яких зараз громади допомагають військовим підрозділам, забезпечують фінансування місцевих програм в галузі освіти, медицини, соціальної допомоги та захисту;

 - вилучення у 2025–2027 роках з доходів бюджетів територіальних громад податку на доходи фізичних осіб з грошового забезпечення військовослужбовців. Щонайменше на 90 млрд гривень щорічно пропонується зменшити фінансування громадами потреб військових підрозділів, що суперечить схваленому Парламентом законопроєкту 9559-д щодо розширення повноважень громад з підтримки сектору безпеки та оборони, створення фортифікаційних споруд.

Детальні показники на 2025–2027 роки освітньої субвенції, базової та реверсної дотації в Додатку №2 та інших міжбюджетних трансфертів в Додатку №3 свідчать про завершення періоду бюджетної децентралізації.

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)