Цифрова система управління землею у Межівській громаді

На основі GIS-технологій у Межівській ОТГ створено систему обліку активів об’єднаної громади. Електронна карта дозволила громаді побачити вільні ділянки, про які й не підозрювала, а також землю, яку не передали з колективної власності у комунальну. Зокрема, вдалося знайти близько 25 га необлікованих лісових угідь. Тепер тут планується розвивати рекреаційні проєкти.
Справжнім сюрпризом для Межівської ОТГ стали чималі поклади кам’яного вугілля: про них у громаді навіть і не здогадувалися. Після того як з’явилася е-мапа, громадою зацікавилися інвестори. Зокрема, один з них висловив бажання звести молокозавод та сонячну електростанцію. На карті він побачив усі географічні особливості розташування цікавої йому ділянки: інженерні мережі, інфраструктуру, транспортне сполучення. Щоб переглянути карту їхати у громаду не обов’язково - вона доступна онлайн, однак після того, як ОТГ надасть відповідний лінк. Очікується, що завдяки функціонуванню карти доходи від ефективного управляння власними землями мають зрости на 40% або на 2,5 млн грн. Зекономлені кошти громада планує спрямувати, зокрема, на покращення послуг місцевого ЦНАПу.
«Створили прозору систему управління землею і не прогадали. Земля – важливий ресурс, який є джерелом доходу для громади і засобом залучення інвестицій, – розказав голова Межівської ОТГ Володимир Зражевський. – Цифрові системи обліку змінили наше ставлення до власних ресурсів. Тепер почуваємося повноцінними господарями своєї землі. Навіть плануємо створити центр обміну досвідом. Бо наша історія – це історія успіху». 
Розробити та запустити цифрову систему управління землею коштом вдалося коштом проєкту міжнародної технічної допомоги.
Область: 
Дніпропетровська область

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)