"Єдине меню" запровадили у дитсадках Черкас

У дошкільних навчальних закладах Черкас змінили меню, покращили його і уніфікували.

Харчування відноситься до найважливіших чинників, що протягом усього життя впливає на організм людини. Воно має бути організоване таким чином, щоб забезпечити нормальний ріст і розвиток дитячого організму, підготувати м'язи, кістки і мозок до різкого зростання розумових і фізичних навантажень. А неправильне харчування дитини є причиною різноманітних порушень травлення, що негативно відбивається на загальному стані дитини. Протягом кількох місяців батьки дітей, які ходять до дитячих дошкільних закладів міста Черкаси скаржилися на те, що меню у різних закладах кардинально відрізняється одне від одного. Почалося все із скарг батьків, а завершилося порушенням питання на сесії міської ради та створенням контрольної комісії.

Після неодноразових звернень громадян депутатська комісія Черкаської міської ради запропонувала розробити «єдине меню» для Черкаських дошкільних навчальних закладів. Над цим меню працювали технологи, дієтологи, освітяни. В раціоні дітей збільшено споживання таких продуктів, як м'ясо, молочні продукти, овочі та фрукти. Рішенням виконавчого комітету Так, однакове меню для усіх міських садочків розробили відповідно до рішення виконавчого комітету від 28 лютого "Про встановлення харчування дітей у дошкільних навчальних закладах на 2017 рік".  У ньому збільшена вартість харчування для дітей ясельного віку з 15,56 грн до 16,82 грн, садового віку - з 23,70 грн до 25,62 грн.   Таким чином, у порівнянні з минулим роком вартість меню збільшилася на 10 і 15 грн відповідно до вікових груп. При цьому батьки платять 60% вартості харчування, а 40% відшкодовується коштом міської ради. У літній період планується збільшення вартості меню на 10% за рахунок коштів міської ради для «вітамінізації меню». Меню буде урізноманітнено ягодами, фруктами, овочами. У кожній дитячій групі в «куточку для батьків» розміщено меню на тиждень. Щоб батьки могли прийти і ознайомитися що саме сьогодні їли діти.

Тепер батькам дошкільнят нічого хвилюватися, що у сусідньому садочку їли смаколики, а їхньому чаду не дісталося. Віднині харчування уніфіковано, а раціон покращено. Із запровадженням «єдиного меню» у дошкільних навчальних закладах Черкас кількість скарг збоку батьків зменшилась, а відсоток продуктів, насичених вітамінами та мікроелементами, значно зріс. Нині у "єдиному меню" значно вищий відсоток споживання м'яса та м'ясних продуктів: він зріс із 56% до 75%. Риби - із 58% до 76 %, молока із 52% до 70%, фруктів - із 13% до 60%, соків - із 21% до 42%, сиру кисломолочного - із 56% до 80% та сметани - з 62% до 82%. Натомість зменшене споживання круп та макаронних виробів. Все це стало можливим завдяки збільшенню фінансування із міського бюджету. Раніше лише яблука могли дозволити, а зараз апельсини, банани та інші фрукти. З м'ясних продуктів, окрім курятини, почали готувати свинину та печінку яловичу. Окрім того, збагатили сніданки, оскільки зранку більшість батьків не встигають повноцінно погодувати дитину вдома.

Область: 
Черкаська область

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)