28 / Лютий, 2018
Сьогодні Кабмін на своєму засідання прийняв наступні нормативні акти, які мають вплив на місцеве самоврядування у сфері соціального захисту населення:
 
1) Постанова КМУ «Про внесення змін до Порядку проведення індексації грошових доходів населення» (порівняльна таблиця)
Постанова приводить нормативно-правові акти Кабміну у відповідність Закону України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій” від 03.10.2017 № 2148‑VIІI.
Зокрема, передбачається, що індексація пенсій здійснюватиметься шляхом їх підвищення відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.
Крім того, щомісячні страхові виплати потерпілим на виробництві  та членам їхніх сімей будуть індексуватися відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
 
2) Постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 червня 2003 р. № 994» (порівняльна таблиця)
Постановою вносяться зміни до постанови від 27.06.2003 № 994 «Про затвердження переліку заходів та засобів з охорони праці, витрати на здійснення та придбання яких включаються до витрат» з метою приведення її
у відповідність чинному законодавству.
Зокрема, зміни забезпечують взаємоузгодження окремих норм чинного законодавства для належного фінансування охорони праці роботодавцем та ведення обліку витрат на охорону праці у системі бухгалтерського, податкового та внутрішньогосподарського (управлінського) обліку.
 
3) Постанова КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» (порівняльна таблиця)
З метою приведення нормативно-правових актів Уряду до норм Закону № 2203 від 14.11.2017, постановою розширюється перелік причин встановлення інвалідності, зокрема, поранення, контузії. каліцтва, захворювання одержаного
  • під час участі в АТО;
  • в районах бойових дій у період Другої світової війни та від вибухових речовин, боєприпасів і військового озброєння у повоєнний період;
  • від вибухових речовин, боєприпасів і військового озброєння під час АТО або на території АТО;
  • під час виконання робіт, пов’язаних з розмінуванням боєприпасів, незалежно від часу їх виконання.
Відповідно розширюється перелік сімей, які отримають статус згідно з Законом „Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”
 
4) Постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 31 березня 2015 р. № 200» (порівняльна таблиця)
Постанова, окрім деяких інших змін, надає право постраждалим учасникам Революції гідності (один раз на рік) та учасникам війни (один раз на 2 роки) на санаторно-курортне лікування за рахунок коштів державного бюджету.
 
5) Розпорядження КМУ «Про внесення змін до переліку міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад, що мають намір створити та забезпечити функціонування центрів надання адміністративних послуг, у тому числі послуг соціального характеру, в форматі «Прозорий офіс» (порівняльна таблиця)
Розпорядженням доповнений перелік громад, який має намір створити «Прозорі офіси»: додано 2 міста обласного значення та 6 ОТГ:
  • м. Бахмут
  • м. Хмельницький
  • Гніздичівська об'єднана територіальна громада Львівської області
  • Мереф'янська міська об'єднана територіальна громада Харківської області
  • Баранівська міська об'єднана територіальна громада Житомирської області
  • Студенянська сільська об'єднана територіальна громада Вінницької області
  • Радивилівська міська об'єднана територіальна громада Рівненської області
  • Березівська сільська об'єднана територіальна громада Сумської області
 
Зазначені нормативно-правові акти ще офіційно не опубліковані, тобто не набрали чинності. Остаточна їх редакція може дещо відрізнятись.
 

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)