06 / Червень, 2018
Сьогодні Кабмін на своєму засідання прийняв наступні нормативні акти, які мають вплив на місцеве самоврядування у сфері соціального захисту населення:
 
1) Постанова КМУ «Про внесення змін до Порядку компенсації роботодавцям частини фактичних витрат, пов’язаних із сплатою єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (порівняльна таблиця)
Постановою внесено зміни до механізму виплати компенсації фактичних витрат роботодавця на ЄСВ за працевлаштування осіб, яким надано статус безробітного, на нові робочі місця. Зокрема:
  • конкретизується механізм підтвердження відсутності зменшення середньомісячної чисельності працівників та фонду оплати праці;
  • надано право виплачувати компенсацію в наступн6ому бюджетному році, якщо в поточному відсутні кошти.
 
2) Постанова КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» (порівняльна таблиця)
Постановою вносять зміни, зокрема, до постанови КМУ від 28.07.2010 № 656, прирівнюючи учасників Революції Гідності до учасників бойових дій в частині виплати щомісячної державної адресної допомоги до пенсії. Якщо розмір пенсійних виплат не досягає 165 відсотків, виплачується щомісячна державна адресна допомога до пенсії у сумі, що не вистачає до зазначених розмірів.
 
3) Постанова КМУ «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 31 березня 2015 р. № 200 і від 14 березня 2018 р. № 170» (порівняльна таблиця)
Постанова передбачає, що:
  • особами з інвалідністю одержаною під час участі у Революції Гідності зможуть забезпечуватися санаторно-курортним лікуванням за рахунок коштів державного бюджету;
  • постраждалі учасники Революції Гідності зможуть у 2018 році отримати щорічну разову грошову допомогу до 5 травня.
 
4) Постанова КМУ «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті на фінансову підтримку заходів із створення робочих місць для відтворення та розвитку інфраструктури Донецької області» (Порядок)
Дія постанови спрямована на створення робочих місць для відтворення та розвитку інфраструктури Донецької області, та відкриту процедуру конкурсного відбору проектів. На реалізацію цих заходів у Державному бюджеті України на 2018 рік передбачено видатки в сумі 80 млн грн за бюджетною програмою 2501080 «Фінансова підтримка заходів із створення робочих місць для відтворення та розвитку інфраструктури Донецької області».
 
5) Про внесення змін до Порядку надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок санаторно-курортним закладам та закладам відпочинку, здійснення доплат за рахунок власних коштів, виплати грошової компенсації громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (порівняльна таблиця)
Кабмін скасував обов’язкову необхідність наявності печатки на документі санаторно-курортного закладу, з яким органами соціального захисту населення укладається договір про виплату компенсації вартості путівки на санаторно-курортне лікування чорнобильців шляхом надання грошової допомоги.
 
Зазначені нормативно-правові акти ще офіційно не опубліковані, тобто не набрали чинності. Остаточна їх редакція може дещо відрізнятись.

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)