12 / Лютий, 2024

12 лютого 2024 року в м.Ужгород відбулися чергові Загальні збори Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України.
 
У роботі Зборів взяли участь сільські, селищні, міські голови громад-членів Асоціації міст України Закарпаття, а також Олександр Слобожан, Виконавчий директор Асоціації міст України, Оксана Продан, Радниця Голови Асоціації міст України. 

Головував на засіданні Голова Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України, Ужгородський міський голова Богдан Андріїв.
Відкриваючи Збори, він наголосив на єдності громад у підтримці Збройних сил України. «Тільки на одній, позачерговій сесії 25 січня 2024 року, ми виділили близько 30 мільйонів гривень для підтримки ЗСУ. І будемо виділяти ще», - зазначив Ужгородський міський голова.

Богдан Андріїв наголосив, що на Закарпатті цінують фахову допомогу та підтримку Асоціації міст України з питань, якими займаються місцеві громади, особливо в умовах військового стану. «Ми вдячні за позицію Асоціації міст щодо необхідності збереження «військового» ПДФО в громадах, вдячні за оперативне реагування та системну роботу в усіх сферах діяльності громад», – зазначив Богдан Андріїв.

Олександр Слобожан щиро подякував міським, селищним, сільським головам за системний розвиток місцевого самоврядування на Закарпатті, ефективну допомогу Збройним силам України та активну участь муніципалітетів у боротьбі за Перемогу України.

Виконавчий директор Асоціації міст України детально розповів про роботу Асоціації міст України у 2023 році, про особливості формування бюджетів громад в умовах воєнного стану.
«Асоціації міст України вдалося відстояти значну суму коштів для територіальних громад, яких нас намагались позбавити, при підготовці Держбюджету на 2024 рік. Як приклад – «силове» ПДФО, щодо якого важливим є питання єдності. Ті громади, які мали «силове» ПДФО, виступали за його збереження більш активно; хто не мав – подекуди більш пасивно ставилися до такої ініціативи. Але справа в тому, що будь-яке питання, яке стосується відбирання повноважень від територіальних громад, навіть якщо воно сьогодні вас не стосується, рано чи пізно – торкнеться. Тому є дуже важливим спільний голос територіальних громад, спільна позиція, незважаючи на те, чи це громада обласного центру, чи маленька сільська громада», – наголосив Олександр Слобожан.

Оксана Продан акцентувала увагу на системній роботі Асоціації міст України з відстоювання інтересів мешканців громад та механізмах координації дій членів Асоціації міст України.
«Місцеве самоврядування для Європейської спільноти те ж саме, що й демократія. Збереження в Україні місцевого самоврядування є збереженням демократії. Тому для Асоціації міст України дуже важливо забезпечувати умови, за яких місцеве самоврядування матиме фінансове забезпечення повноважень і незалежність», – підкреслила Оксана Продан.

Загальні збори Закарпатського РВ Асоціації міст України обговорили нагальні проблеми місцевого самоврядування області й України, визначили шляхи спільного їх вирішення, схвалили рішення щодо роботи з законопроєктами, діяльності Асоціації в умовах воєнного стану, затвердили Звіт про роботу за 2023 рік та План роботи Закарпатського РВ Асоціації міст України на 2024 рік.
 

 

 

  

Сторінку розроблено в рамках проекту
«Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС)